Thassos insula de smarald

Spread the love

             

Thassos purtând pe umerii săi stâncoși o istorie de mii de ani și un peisaj rustic desprins din cărțile de povesti,  insula reușește sa fie an de an plina de turiști din toate colturile lumii. Noi românii o îndrăgim foarte tare, deoarece este situată  mai aproape decât alte insule, dar și pentru plajele de vis, mâncarea gustoasă,  cazarea la un tarif accesibil pentru orice tip de buzunar.

Are cele mai multe reîntoarceri

       Thassos este insula în care se reîntorc cei mai multi turiști. Țărmurile sale sunt scăldate de apele mării Egee, este situata în regiunea Kavala, la doar 8 km de Grecia continentală.  În Thassos veți descoperi numeroase ruine preistorice,  bazilici creștine ridicate pe fundațiile templelor dedicate zeilor,  numeroase sate pitorești ce adăpostesc case tradiționale, plaje impresionante,  păduri de pin, brazi și platani.  Insula este renumita pentru diversele sortimente de miere, cea de pin fiind recunoscuta la nivel mondial . Mierea este un produs complet natural,  se prepara la nivel local în modul cel mai pur.  Am cumpărat câteva borcanele , a fost foarte gustoasa și sănătoasă,  fiind ingerata dimineața înainte de  micul dejun. În Thassos măslinul este considerat un copac binecuvântat,  fabricandu -se ulei de calitate superioară.

  LIMENAS CAPITALA INSULEI 

Cazarea am avut-o în Limenas la un hotel superb în mijlocul naturii https://www.facebook.com/1675874415978907/posts/1786026804963667/, o sa vedeți mai multe poze pe Facebook sau căutați pe https://www.booking.com/s/33_2/roscaa73 Sirens Fresh Limenas pentru a va face o idee despre prețuri și condiții.

Cazarea superbă în natură

 

Acropola

      Orasul este vizitat mai ales pentru ruinele arheologice pe care le are,  Acropola fiind una dintre ele. Aceasta datează din era bizantină, este situată deasupra pe o colina , aveți de urcat cam 25 de minute,  dar odată ajunși panorama vă va tăia răsuflarea și confirma ca merită efortul depus.  Contactul vizual cu astfel de ruine ce configurează o eră demult apusă,  ne-a umplut sufletele de bucurie . 

Acropola peisaj
Limenas thassos

       Coborând de pe Acropola am zărit o bazilică creștină , ridicată pe un templu păgân,  iar puțin mai jos era plaja Karnagio, retrasă și liniștită , la care se ajunge foarte ușor dinspre faleza orașului. 

 

Carnagio Beach

SATUL MUZEU THEOLOGOS

            (Cuvântul lui Dumnezeu)

      A fost prima oară atestat documentar în anul 1287. În 1979 a fost declarat capitala culturală a insulei.  Satul poate fi traversat pe jos , la fiecare pas simţindu-se istoria bogată întinsă pe secole.  Străzile sunt pline de magazine cu miere de pin, portocal,  dulcețuri și ulei de măsline.  Ne-am îndrăgostit din prima de acest sat,  simplitatea,  istoria,  liniștea pitorescul ne-a dat o stare de profundă armonie cu natura. Se poate ajunge cu mașina sau cu autobuzul, noi am mers cu autobuzul din Limenas 2,8 euro de persoana un drum.

THEOLOGOS superb

  Marble Beach – Thassos

        Numele este dat de la pietricele albe din marmura provenite de la cariera din apropiere. Are un aer exotic datorită apei turcoaz,  este frumoasă însă drumul parcurs pana la ea este abrupt anevoios cu serpentine  și mult praf.  Dacă sunteți buni șoferi recomand, dacă nu , mai bine mergeți la altă plajă. 

Marble Beach thassos

Gyola piscina naturală   

Nu este simplu de ajuns la ea, este mult de coborât pe jos, atât coborârea cât și urcarea reprezintă o provocare chiar și pentru cei cu o condiție fizică foarte bună.  A doua oară nu aș mai repeta experiența ?. Din punctul meu de vedere nu merită efortul fiindcă este traseul obositor iar jos doar cei care sar de pe stâncă,  înoată în piscină se distrează, restul care nu se încumetă sa sară se vor mulțumi doar cu privitul cum am fost și eu dealtfel .

Traseu Gyola thassos
Gyola

Paradise Beach din Thassos

Paradise Beach o altă plaja superbă cu apa verde smarald,  potrivita atât pentru familiile cu copii cât și pentru cei pasionați de snorkeling. Se ajunge cu mașina sau cu autobuzul din Limenas .

Apa verde smarald
Paradise Beach

Satul Panagia

SATUL PANAGIA un sat pitoresc,  are o vechime de 300 de ani și este construit în jurul bisericii dedicate fecioarei Maria. 

Străduțele înguste și abrupte îngreunează accesul mașinilor . 

         Am vizitat  cea mai renumita fabrica de ulei din Thassos de unde am cumpărat un ulei extra-virgin delicios.  În interiorul magazinului veți găsi o gama largă de produse din ulei de măsline . 

Asortată cu decorul
Panagia
Fabrică de ulei cu tradiție

Mănăstirea Sfântului Mihail

Mănăstirea Sfântului Arhanghel Mihail situată la 33 km de Limenas,  oferă o superbă panoramă asupra mării Egee și a muntelui Athos , este o mănăstire de călugărițe .

            Ultima zi din sejur ne-am petrecut -o plimbandu-ne prin port,  savurând o mâncare delicioasă, căutând suveniruri  pentru cei dragi , cu tristețe în suflet fiindcă urma sa ne despărțim de acest tărâm minunat în care ne-am simțit ca acasă . Chiar dacă suntem genul de călători, care vor sa vadă cât mai multe locuri noi,  cu siguranță în Thassos ne vom reîntoarce . Singurul minus sunt viespile care apar la tot pasul mai ales la mâncare.  În feribot am admirat peisajul lăsat în urmă și ne -am bucurat de îndrăzneții pescăruși care luau biscuiții din mână pasagerilor,  oferind un spectacol unic. 

Peisaj Dumnezeiesc în Thassos
Port thassos
Centru thassos
Pescărușii prietenoși

pasionat

Suntem doi tineri căsătoriți pasionați de călătorii, iubim să călătorim și să cunoaștem locuri noi, tradiții și oameni din toate colțurile lumii. Am creat acest site din dorința de a împărtăși din experiențele noastre minunate și pentru a vă inspira în alegerea destinațiilor de vacanță.

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *