Israel – Țara Sfântă

Spread the love

Cine nu și-ar dori sa viziteze locurile Sfinte din Israel măcar odată în viață! Locurile tuturor întâmplărilor menționate în Biblie. Un loc cu o foarte mare încărcătură spirituală este Israelul . Centrul religios și istoric cel mai renumit de pe pământ. Nici nu știu cu ce obiectiv sa încep, toate sunt importante și mirobolante. Încep cu primul loc în care am ajuns Tiberias.

Marea Galileei din Israel

Am văzut în filme secventa în care Isus mergea pe Marea Galileei și ma întrebam oare unde este locul în care Fiul lui Dumnezeu a trăit. Mi-l imaginam la capătul lumii, intangibil dar visele se împlinesc dacă ai curajul sa crezi în ele și așa s-a împlinit și acest vis de a păși pe urmele Mântuitorului. Ce poate fi mai frumos și cu o încărcătură spirituală mai mare decât sa privești locurile natale ale Mântuitorului. Locul unde își petrecea timpul predicand, unde a copilărit, a înfăptuit minuni. Vizitatorii caută fără excepție urme și locuri legate de viața lui Isus Hristos așa cum sunt ele prezentate în Biblie. Cartea Sfântă mentioneaza ca aici Iisus i-a indemnat pe Petru si alti trei apostoli sa devina ” pescari de oameni ”. Dupa inmultirea miraculoasa a painii si a pestilor , cu care a hranit 5.000 de oameni in apropiere de Betsaida ,Iisus le-a poruncit discipolilor sa traverseze apa pentru a ajunge la Capernaum .In timpul calatoriei , un vant puternic a luat cu asalt lacul, speriindu-i de moarte pe discipoli care, fiind pescari cu experienta ,stiau prea bine ce pericol îi ameninta . Iisus a sosit insa la ei mergand pe apa , a domolit vantul si a linistit valurile .

Muntele Fericirilor

Este locul în care Isus a ținut o predică despre fericire oamenilor care-l ascultau adunați de jur împrejurul său . In acest loc se află o biserica catolica franciscana, o manastire, un hotel, cateva gradini foarte frumoase, o ferma si un centru turistic. O liniște deplină te cuprinde în acest loc deosebit de frumos.

Biserica franciscană
Locul unde stătea Isus alături de oameni

Grădinile Bahai, Haifa – Israel

Un adevărat rai se ascunde în Haifa. Grădinile Bahai sunt de neegalat. Chiparosi, palmieri, pini si alte specii mediteraneene de arbusti si tufe vesnic inflorite. Vase cu flori si straturi colorate de sezon insufletesc cadrul natural. Cu un farmec aparte, pline de exotism, culoare si eleganta, Gradinile din Baha’i invita la contemplare si rugaciune, imbogatind spiritual sufletul turistului! Gradinile interioare se pot vizita intre orele 09.00-12.00, iar cele exterioare intre orele 09.00-17.00, in fiecare zi, mai putin in zilele ploioase.

Râul Iordan

Râul Iordan este totodată și granița dintre Israel și Iordania. Astfel, Boboteaza este serbată de către ambele popoare în același loc, de pe cele două maluri ale râului, aflate la o distanță de aproximativ 10 metri. Iordanul este un râu cu un debit foarte mic și care curge foarte lin. In tradiţia creştină, Iordanul a rămas ca loc al Botezului Domnului de către Sfântul Ioan Botezatorul. Iordanul este principala sursă de apă dulce pentru Iordania, dar şi pentru Israel.

Capernaum -Israel

Capernaum din Israel este oraş de pescari şi devine reşedinţa Mântuitorului nostru Iisus Hristos, unde s-a retras după arestarea Sfântului Ioan Botezătorul. Sfântul Evanghelist Matei ne relatează că la auzul neplăcutei veşti, Iisus Hristos a părăsit Nazaretul şi  „a venit şi a locuit în Capernaum.”
Biserica „Sfinţii Apostoli Petru și Pavel” este aşezată chiar în mijlocul ruinelor oraşului Capernaum. Tot aici se află și casa în care a locuit Sf Apostol Petru.

Ierusalim – Biserica Sfântului Mormânt

In prezent capitala oficiala a Israelului, acest oras atrage mai ales datorita incarcaturii sale spirituale. Locul unde se aprinde anual Sfanta Lumina. Biserica se afla in Orasul Vechi al Ierusalimului si adaposteste Golgota, locul unde a fost rastignit Iisus, si Mormantul Domnului. Am mers pe Via Dolorosa până la biserica Sfântului Mormânt. M-a dezamăgit faptul ca Drumul Crucii este înțesat de comercianți care vând tot felul de suveniruri. Mi-ar fi plăcut ca acest drum sa fi fost liber, gol nu transformat în bazar. Biserica se află în interiorul zidurilor vechii cetăți ale Ierusalimului din Israel. Mormântul Mântuitorului este cel mai însemnat loc de pelerinaj al religiei creștine.

Betleem, Biserica Nașterii Mântuitorului

Bazilica Naşterii Domnului din Betleem se găseşte deasupra peşterii în care S-a născut Mântuitorul. Din anul 160 datează prima menţiune a peşterii din Betleemn, cinstită drept loc al Naşterii Domnului Hristos. În anul 326, Sfântul Împărat Constantin împreună cu maica sa, Sfânta Elena, au hotărat ridicarea unei biserici deasupra peşterii – prima biserica închinată Naşterii Domnului, la 31 mai în anul 339. Lăcaşul avea să fie, însă, distrus, în anul 530, de către împăratul Justinian, tocmai pentru a ridica aici o biserică mult mai impunătoare, cea care s-a păstrat până în zilele noastre.

Nazaret, biserica Bunei Vestiri

Este o biserică catolica construită pe ruinele unor biserici bizantine. Include peștera în care Fecioara Maria a primit vestea de la îngerul Gabriel ca va rămâne însărcinată cu Isus. Nazareth din Israel , satul copilăriei lui Isus, este acum un oraș predominant arab și cel mai mare oraș din partea de nord a țării. Bisericile creștine sunt foarte rare în Nazareth.

Biserica Tuturor Națiunilor – Grădina Ghetsimani

Biserica se afla in Ierusalim, la baza Muntelui Maslinilor, in celebrul loc biblic cunoscut sub numele de Gradina Ghetsimani. Locul este unul de o deosebita frumusete, de aici putandu-se vedea cel mai bine panorama Ierusalimului. Denumirea bisericii vine de la faptul ca a fost construita pe locul unde, dupa traditie, Domnul nostru Iisus Hristos s-a rugat in noaptea prinderii Sale. Numele sub care mai e cunoscuta, anume „Biserica Tuturor Natiunilor”, aminteste ca la constructia ei au contribuit mai multe tari.

Biserica Tatăl Nostru

Biserica Tatal Nostru, precum este cunoscuta in toata lumea, este o biserica crestina din apropierea Ierusalimului, fiind aflata pe Muntele Maslinilor.

Aici sunt înşirate plăci cu rugăciunea Tatăl Nostru în diferite limbi, respectiv 64 limbi şi 31 dialecte. Potrivit traditiilor crestine locale, in pestera pastrata si astazi in incinta, ucenicii s-au adunat in jurul Mantuitorului, spre a-i invata sa se roage. Atunci pentru prima data Isus le-a spus rugaciunea „Tatal nostru”.

Surpriza plăcută pentru noi este că rugăciunea în limba română se află pusă în partea dreaptă a altarului.

Ierihon cel mai vechi oraș din Israel

Despre Ierihon se crede ca este unul dintre cele mai vechi, orase din lume. Dupa Ierusalim, Ierihonul este cel mai excavat loc din Tara Sfanta. Manastirea ortodoxa de pe Muntele din Carantania, aflata in apropiere de Ierihon, numita si „a ispitirii Domnului”, aminteste de postul de 40 de zile al Mantuitorului atunci când a fost ispitit de către cel rău. Biserica românească din Ierihon este foarte frumoasă.

Dudul lui Zaheu

Dudul lui Zaheu (copacul în care s-a urcat Zaheu vameşul, pentru a-L vedea pe Mântuitorul), astăzi complet uscat, se păstrează în curtea Bisericii Ortodoxe Sfântul Prooroc Elisei, din Ierihon, Israel.

Cana Galileei, Israel

Este o localitate din regiunea Galileei, locul în care Isus fiind prezent la o nuntă a transformat apa în vin. Localitatea este locuita astazi de aproximativ cinci mii de locuitori, aproape toti de origine araba, o treime fiind musulmani, iar doua treimi fiind crestini. Transformarea apei în vin la Nunta din Cana Galileei este prima minune consemnată în Evanghelia după Ioan.

Vasul în care era vinul

Masada -Israel

Dupa incheierea primului mare razboi dintre romani si evrei, un grup de evrei s-au inchis in fortareata numita „Masada”. Asediul roman asupra fortaretei a fost unul de mare amploare, ducand in cele din urma la sinuciderea in masa a tuturor celor din fortareata. Rezistenta evreilor baricadati in fortareata de la Masada este, pana astazi, unul dintre cele mai puternice simboluri ale rezistentei nationale pentru pastrarea libertatii si a drepturilor religioase iudaice.

Marea Moartă

Marea Moartă este punctul cel mai jos de pe Pământ situat la – 430 metri sub nivelul marii. Este un loc unic în lume datorita apei sale cu o salinitate foarte mare și un cadru natural deosebit.
Mulți turiști o vizitează pentru tratamente cu nămol și pentru bai sărate.
Sunt cabine de duș, vestiare, magazine cu suveniruri, cafenele. Marea Moartă este de fapt un lac cu apă foarte sărată în care nu poți înota deloc.

Marea Moartă

Muntele Tabor

Conform relatărilor din Biblie , pe acest munte s-a suit Isus cu trei din ucenicii Lui – Petru, Ioan și Iacov – și s-a schimbat la față înaintea lor ( Matei 17, 1-8; Marcu 9, 2-9; Luca 9, 28-36; şi II Petru 1, 16-19). Hristos își descoperă dumnezeirea Sa prin natura umană pe care și-a asumat-o. Matei, Evanghelistul descrie această întâmplare astfel (Matei 17, 2) „Și a strălucit fața Lui ca soarele, iar veșmintele Lui s-au facut albe ca lumina”.

Eilat

Eilat este un port în Israel pe malul Mării Roșii . Este renumit ca stațiune balneoclimaterică, turiștii beneficiind de climatul cald, marin, cu salinitate ridicată, binefăcător pentru recuperare respiratorie, boli de piele. Cu multe hoteluri noi şi impunătoare, brăzdate de grădini luxuriante este în contrast total cu deşertul care îşi intră în drepturi după doar câţiva kilometri. Staţiunea este străbătută de un canal navigabil, pe care pot circula iahturile bogaţilor. De o parte şi de alta a canalului sunt promenade, străjuite de magazine mici, dar multe de lux, precum şi terase sau restaurante deschise tot timpul anului.

Tel Aviv

In contrast cu Ierusalim, un oras a carui identitate este profund legata de trecutul sau istoric, Tel Aviv este un centru urban viu, dinamic, cu o oferta culturala, culinara si de divertisment remarcabila. Tel Aviv are ceva de oferit atat celor interesati de istorie, celor care vor sa descopere cultura israeliana moderna, cat si turistilor care vor sa se relaxeze la soare sau sa se distreze in „capitala petrecerilor din Orientul Mijlociu”.

În concluzie Israel a devenit, în ultimii ani, una dintre cele mai apreciate destinații turistice, datorită experienței spirituale, plajelor superbe, dar și vieții animate din cosmpolitul Tel Aviv. 

pasionat

Suntem doi tineri căsătoriți pasionați de călătorii, iubim să călătorim și să cunoaștem locuri noi, tradiții și oameni din toate colțurile lumii. Am creat acest site din dorința de a împărtăși din experiențele noastre minunate și pentru a vă inspira în alegerea destinațiilor de vacanță.

5 comentarii

  1. Buna ziua! As avea cateva intrebari:
    Viza se da in aeroport?
    Este gratuită?
    Sunt probleme in obtinerea vizei?
    La iesire din țară cum este?
    Trebuie să ai dovada in aeroport ca ai unde sa te bazezi?
    Alte detalii care le puteți da
    Multumesc anticipat

    1. Da, viza se dă în aeroport. Noi am fost cu agenție de turism.

  2. Buna. Calatoria a avut loc in luna Iulie?

    1. Călătoria a avut loc în luna aprilie, aproape de Sărbătoarea Floriilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *