Albania, Ksamil -avantaje si dezavantaje!

Spread the love

De ce am ales Albania!

Statiunea Ksamil din Albania ne-a atras atenția, ca fiind o destinație interesantă de vizitat. In acest articol, o sa va prezentăm avantajele dar si dezavantajele unei vacante petrecute in Ksamil Albania. Faptul că împarte aceeasi mare (Marea Ionică ) cu Grecia, ne-a determinat să o alegem. Pentru a evita neplăcerile provocate de teste, vaccinuri si alte cele, am eliminat din start Grecia de pe lista de călătorii. Am ales sa plecăm cu mașina ruta Timișoara-Moravita Belgrad, am traversat Serbia ajungand in Skopje Macedonia, am continuat traseul muntos cu serpentine spre Ohrid. Din Ohrid până la vama cu Albania sunt foarte putini km. Odată ajunși la vama albanezilor am prezentat actele masinii, buletinul si am intrat fara probleme în Albania.

Câteva informații despre Albania

Shqipëria, sau Tara Vulturilor, in albaneză se afla in vestul Peninsulei Balcanice, la Marea Adriatica. Se invecineaza la nord-vest cu Muntenegru, cu Republica Macedonia la est si cu Grecia, la sud-est. La nord-est se afla Kosovo, teritoriu sarbesc. Cu privire la religie 58.79% din populație este musulmană, în timp ce creștinii reprezintă 16.92% din populație. Ateii și credincioșii neafiliați reprezintă 2.5%.

Albania are un relief predominant muntos, in proportie de aproximativ 85%. Asta am simțit pe pielea noastră, deoarece odată intrați în Albania, am avut parte de un lanț nesfârșit de serpentine, am urcat coborât, si tot așa, ni s-a părut un drum interminabil. Dovada faptului ca din Timișoara până în Ksamil am făcut 20 de ore. Recomandarea mea este, sa faceti popas de o noapte la jumătatea drumului, altfel este foarte obositor chiar dacă sunt doi șoferi. Moneda lor este lek iar un euro costă 120 lek. Noi am schimbat câte 100 de euro=12.000 lek.

Cazarea

Noi am făcut rezervare de pe Booking, la https://www.facebook.com/vilaagimcaca , (la albanezi c se citeste ț, deci caca se citește țața) a fost o cazare decentă nu foarte scumpă, 245 euro 7 nopți. Noi nu avem timp sa stăm in cameră, plecăm dimineata si ne întoarcem seara, de aceea nu avem mari pretenții la cazare. Dar raportul calitate preț a fost foarte bun, am avut curățenie, schimbată lenjeria de pat la timp, gazda foarte primitoare si amabilă. Au si un magazin, in cazul in care aveți nevoie de ceva, si nu vreți sa va mai deplasati până in centru. Vila este foarte aproape de plajă si de restaurante. Este situată intr-o zonă liniștită, asta ne-a bucurat mult fiindca nu am auzit, masinile, gălăgia si muzica de pe străzile principale.

Pentru cei care vor ceva mai luxos gen hotel recomandăm https://www.facebook.com/6MiljeHotel/ 500 euro, piscină, mic dejun, personal prietenos, totul la superlativ, am avut prieteni cazați acolo si ne-am putut face o părere. Hoteluri all inclusive nu găsiți aici. Unele cazari ofera cel mult mic dejun si cina, dar cele mai multe sunt in regim self-catering.

Apa și plajele din Ksamil

Culoarea apei este peste așteptări. Plaja noastră preferată a fost ,, Three Island” numele vine de la cele trei insule, ce se află exact în fața plajei. Intrarea în apă este lină, iar culoarea este de un albastru turcoaz superb. Se poate trece înotând la una dintre cele 3 insule, iar la alta chiar mergând, apa este foarte mică. La insula aceasta traversam, ne puneam lucrurile la umbră si stăteam fara a rezerva vreun sezlong. La fel procedau mulți alții care fie nu doreau sa plătească 10 euro zilnic pentr două șezlonguri, fie erau toate ocupate.

Important de știut

Un mare dezavantaj de menționat este că in Ksamil toate plajele sunt private, aparțin restaurantelor si hotelurilor din zonă. Șezlongurile (doua plus o umbrelă)se închiriază de la cei ce dețin proprietățile menționate, la prețul de 48 de lei. Nu știu dacă prețurile variază in funcție de sezon, dar in perioada 21-29 iulie 2021, cand am fost noi, așa erau. La fel, partea nasoală este ca dacă ajungeți la ora 10 pe plajă s-ar putea sa nu mai găsiți niciun sezlong liber si sa nu aveti unde va pune lucrurile, fiindcă cei ce dețin plaja nu vă dau voie sa întindeti prosopul pe nisip. Plajele sunt foarte mici, fiind golfulețe cu apă, nu există întindere mare de nisip si implicit nici spațiu de făcut plajă.

Noi doi și apa turcoaz

Plaja Ksamili Beach este o altă plajă interesantă, apropiată de centrul statiunii și faleză. Este mică, îngustă dar frumoasă si cochetă. La fel aceeasi situație, greu de găsit un loc in care sa lași bagajele. Noroc că noi petreceam mult timp in apă înotând și prea puțin făcând plajă.

plimbarea de seară

Plaja Bora Bora foarte aglomerată, cu pietriș si intrarea in apă nu este asa lină ca la alte plaje. Nouă nu ne-a plăcut in mod deosebit această plajă.

Obiective turistice în apropiere de Ksamil

Saranda, Albania

Saranda frumosul oraș port construit ca un amfiteatru pe malul Mării Ionice este o destinație de vacanță din ce în ce mai apreciată. Construita in stil venetian, statiunea Saranda este tot ce îti poti dori de la o vacanta: hoteluri noi, plajă, situri arheologice antice, restaurante cu specific, viata de noapte antrenanta in cluburile de pe faleza, dar si shopping la preturi incredibile! Plaja este mărginită de restaurante și baruri, unele fiind foarte moderne, altele tradiționale, câte ceva pentru fiecare.  Distanța dintre Saranda și Ksamil este de numai 14 kilometri. Pe faleză veți vedea statuia scriitorului român, Nicolae Iorga, care prin scrierile sale a ajutat la întemeierea statului modern albanez.

Faleza din Saranda

Butrint, Albania

Am rămas foarte surprinși de frumusețea acestui oraș antic vechi de 2500 de ani, foarte bine conservat. Construit inițial de greci, după extins și perfecționat de către romani, ocupat de către bizantini, venețieni și de către otomani, orașul acesta antic a văzut atâtea civilizații și popoare…Este un „musai” de văzut pentru toți pasionații de istorie. Foarte impresionant este Teatrul Antic, construcție care datează din sec. IV-III î.Hr. și care respectă întru totul modelul celui roman. Scaunele de piatră așezate circular te îndeamnă chiar și acum să te așezi și să te bucuri de priveliște. Din câte am înțeles, această scenă este gazda multor evenimente și spectacole cu caracter cultural. Cu acestă ocazie, zona prinde viață și Butrint capătă strălucirea de odinioară.

Teatrul antic din Butrint
Butrint, priveliște superbă!

Croazieră pe mare

De pe plaja Three Island, se poate închiria iaht, în cazul in care, doriți să faceți o plimbare pe mare în regim privat, doar cu familia si grupul de prieteni.

O plimbare frumoasă pe mare
M-am asortat cu marea

Mâncarea în Ksamil

Restaurantul Ujvara, căutați pe internet locația exactă, au prețuri foarte bune, au musaca cu carne de miel, lasagna la fel, pizza etc. Si la sfârșit, înainte de a aduce nota de plată, vă oferă din partea casei un platou cu pepene verde si galben.

Musaca

Island Restaurant and Pizza au pizza pe vatră, atașez poze cu prețurile pentru a vă face o idee. Ca sa știți cât costă in lei înmulțiți prețul cu 0,04 bani și vă dă costul exact al produsului. Obligatoriu sa cumpărați leke, sa nu folosiți euro fiindcă veți fi in dezavantaj.

Restaurant Fast Food Beshiku este cel mai bun si ieftin din toată stațiunea, iar mâncarea proaspătă si multă. Este tot timpul plin datorită raportului calitate preț.

Cantina Pesce Fresce situat lângă Beshiku, este un restaurant ca de piață, în aer liber dar au peste si fructe de mare proaspete. Vă alegeți produsul din vitrină si vi-l prepară imediat. Este un local renumit ca avand prețul cel mai mic la fructele de mare. Echipa este extraordinară, oameni primitori, amabili, atenți si prietenoși. De fapt toți albanezii au fost amabili.

Marca auto preferată a albanezilor: Mercedes

O fi brandul care are o reputație de 95 ani, fiabilitatea și luxul aparte?

Cert este că albanezilor le place Mercedesul! Nicăieri în lume nu am văzut atât de multe masini marca Mercedes.

Din plimbarea pe care am făcut-o prin stațiunile Ksamil și Saranda, precum și prin restul Albaniei, am remarcat că din 10 mașini, 8 erau Mercedes!

Fie ele modele vechi sau noi,pretutindeni în Albania, Mercedesul este la „el acasă”.

Afacerile care predomină la ei sunt service-urile auto și benzinăriile. Este plin peste tot, in fiecare oraș sunt la fiecare pas.

Avantajele unui concediu în Albania

● Apa este superbă, cristalină, curată, caldă

● Oamenii sunt ospitalieri, prietenoși, atenți

● Prețurile sunt mai mici ca în Grecia, Croatia etc, primești bon peste tot

● Peisajele sunt superbe, rivalizează cu cele din Grecia, Croația etc

● Mancarea este foarte gustoasă si ieftină

● Există situri istorice, obiective turistice, cascade, orase de vizitat

● Puteți merge doar cu buletinul, nu este nevoie de pașaport chiar daca ei nu sunt în UE, există un acord între România și Albania care permite accesul doar cu buletinul.

● Restaurantele, cafenelele, oferă internet doar să le cereți parola.

● Nu este nevoie de test covid, vaccin sau alte cele, si nu se poartă mască nicăieri, nici în magazine dacă nu doriți.

Dezavantajele unui concediu în Albania

● Având in vedere faptul ca noi nu am trecut prin Grecia, ca sa ajungem în Albania ci prin Macedonia, drumul ni s-a părut foarte lung 20 ore. De preferat ar fi să vă luați o cazare intermediară daca nu sunteți doi șoferi. Am înțeles ca prin Grecia era mai scurt dar nu aveam testele făcute si nici vaccin.

● Circulația este haotică, ei nu respectă cedarea priorității nici in sensurile giratorii, nu semnalizează, nu țin cont de regulile de circulație.

● Vă recomand sa vă faceți asigurare de calatorie, cardurile de sanatate europene nu pot fi folosite in Albania (noi am dat 60 lei pentru două persoane);Puteti de asemenea sa va faceti si o asigurare de asistenta auto, la Groupama costa in jur de 80 lei si te scapa de batai de cap, in caz ca apare vreo defectiune, masina trebuie tractata, reparata.

● In Ksamil plajele sunt toate private, asta nu ne-a plăcut deloc.

● Plajele sunt mici, foarte mici, pline de oameni, două sezlonguri costa 48 lei pe zi si daca ajungeți la ora 10 dimineața nu mai găsiți niciun sezlong liber.

● Un inconvenient foarte mare este acela ca nu ai voie sa îți pui lucrurile pe nisip undeva la o umbră, ori cumperi sezlong dacă mai găsești ori pleci de pe plajă.

● Plata cu cardul nu este agreată la albanezi, intr-adevăr in supermarket se poate plăti dar in restaurante, cafenele, cazare nu. Ei preferă cash nu card.

● Tarifele sunt foarte scumpe dacă doriți să sunați în Romania, trebuie sa va cumpărați cartelă de Albania, sau să folosiți internetul de la cazare, restaurant etc. Noi am vorbit cu cei de acasă pe mess.

● Un mare dezavantaj este costul carburanților mai ridicat ca la noi in țară. La ei este aproape 7 lei. Noi am alimentat în Macedonia la întoarcere, iar la dus am pus doar de vreo 60 euro motorină de la albanezi.

În concluzie

Punând în balanță avantajele si dezavantajele concediului petrecut în Albania, am ajuns la concluzia că o dată în viață a meritat osteneala, de a vedea Ksamil și implicit Albania. Oricum, noi suntem genul de turiști care nu merg de două ori in același loc, fiindcă vrem să vedem tot timpul altceva nou.

Albania pare uneori un colt uitat al Europei. Si asta este intr-adevar pacat. Aceasta destinatie are multe de oferit, de la orase istorice la impunatoare lanțuri montane si plaje neatinse.
Riviera albaneza are unele dintre cele mai bune întinderi de coasta din Europa. Aceste țărmuri nisipoase acopera ape cristaline care ar putea rivaliza intr-un concurs de frumusete cu plajele din Italia, Grecia sau Croatia.

pasionat

Suntem doi tineri căsătoriți pasionați de călătorii, iubim să călătorim și să cunoaștem locuri noi, tradiții și oameni din toate colțurile lumii. Am creat acest site din dorința de a împărtăși din experiențele noastre minunate și pentru a vă inspira în alegerea destinațiilor de vacanță.

Articole recomandate

7 comentarii

  1. Multumim de informatii. Sunt foarte utile. Noi ne-am gandit sa ajungem in Ksamil via Croatia si Muntenegreu. Astfel vom ocolii muntii.

    1. O sa scriu un articol si despre Muntenegru, am fost recent!!
      Tara este peste așteptări, de la cazare, mâncare până la peisaje, absolut totul minunat!

    2. Da, într-adevăr munții lor se desfășoară pe o distanță interminabilă, cand am crezut ca am ajuns, gps-ul ne-a directionat spre o zona muntoasă mai anevoioasă ca Transfăgărășanul nostru. Am urmat ruta Skopje- Ohrid- granita cu Albania, deci traversand toată țara, ne-am saturat de munți.

  2. Foarte util mulțumim.
    În zile mergem în ksamil.

    1. Mulțumim, a fost foarte frumos in Ksamil.

  3. Mi-a plăcut enorm descrierea voastră!Sunteti doi tineri,minunați!Va doresc numai bine și cat mai multe calatorii frumoase!Ador sa călătoresc!Mulțumesc mult!Chiar imi doresc sa vizitez Albania!Mi-ati fost de mare ajutor!????❤????

    1. Mulțumim din suflet pentru apreciere și pentru vorbele frumoase, ne bucurăm că vi-am fost de ajutor!❤

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *