Cum ajungem in Muntenegru ?
Am mers cu mașina prin Serbia vama Moravița, Vârșeț, Kovin, Podgorita și Budva. Drumul este foarte bun, fără prea multe serpentine deoarece de la Podgorita până aproape de Budva s-a construit autostradă. Astfel am ocolit toată partea anevoioasă a renumitului drum cu prăpăstii și serpentine. Lungimea totală a acestei secțiuni a autostrăzii este de aproximativ 41,5 kilometri. Se întinde de la Smokovac lângă Podgorica până la Mateševo lângă Kolašin. Această autostradă vă va economisi semnificativ timpul de călătorie, dar, mai presus de toate, garantează o mai mare siguranță. Drumul până la Budva a durat 12 ore cu tot cu opriri. Intrarea in Muntenegru se face pe baza buletinului atunci când se vizitează țara in scop turistic.
Budva o stațiune superbă din Muntenegru, cazare
Noi am ales un apartament aproape de plaja Slovenska, 600 de m, echipat cu chicinetă, aer conditionat etc. https://www.sniffhotels.com/me/ro/hotel/apartments-dali Perioada aleasă de noi a fost 1-6 iunie 2023, si cu toate că era început de sezon apa nu a fost rece deloc. Sunt cazări pentru fiecare buzunar, cu cât doriți mai aproape de centrul vechi cu atât sunt mai scumpe.
Budva e o stațiune ideală la Mediterana: are peisaje marine și muntoase, arhitectură istorică, biserici medievale, plaje cu nisip și viață de noapte. Pe scurt, are aspectul destinațiilor de top. În centrul vechi, la citadelă se păstrează foarte bine aerul medieval, transpunându-te în lumi demult apuse, dar care au lăsat o importantă amprentă culturală! Dominația venețiană de aproape patru secole a înfrumusețat locul, prin stilul arhitectural unic, prin construcțiile monumentale.
Printre cele mai importante obiective turistice pe care le vei avea de bifat se numara Biserica Sveti Ivan , Citadela (Castelul Sf Maria), Biserica Sfanta Treime, zidurile orasului vechi, Muzeul orasului Budva, Statuia Balerinei din Budva (un simbol al orasului, asezata la malul marii, langa plaja Mogren), Biserica Sfânta Maria din Punta, Biserica Sf. Sava, Poarta principala (in vestul orasului vechi).
Orașul vechi e încă protejat de ziduri de apărare masive, dar porțile sale sunt larg deschise către o arteră pietonală generoasă, plină de comercianți de suveniruri și de cafenele, coborând până la plaja din apropiere.
Portul din Budva este micuț dar cochet se întinde de-a lungul promenadei, si este plin de iahturi si bărci cu motor. După o plimbare prin orașul vechi vă puteți așeza pe o bancă, să admirati iahturile, bărcile ancorate la mal, sa serviți o înghețată!
Plaje în Budva
Cele mai renumite plaje din Budva si apropiate de centrul vechi sunt plaja Mogren (una dintre cele mai aglomerate), plaja Ricardova Glava si plaja Slovenska. În nordul orasului Budva gasesti plaja Jaz (lunga, organizata cu sezlonguri si umbrele, restaurante), plaja Trsteno (micuta, cu intrare lina in mare, ideala pentru familiile cu copii), dar si plaja Ploce (cunoscuta pentru petrecerile sale cu DJ, spuma – preferata de catre turistii tineri).
Insula Sveti Stefan, Muntenegru
Din Budva si pana la Sveti Stefan ar trebui sa faceti in jur de 20 minute cu masina.
În secolul al XV-lea, insula Sveti Stefan era sat de pescari, insa de-a lungul timpului a fost transformată in stațiune de lux cu vile private, cazino si restaurante. Diverse celebrităti internationale, Regina Marii Britanii Elisabeta a II-a, Sophia Loren, Elizabeth Taylor, Jane Birkin, Kirk Douglas, Sidney Poitier, Sylvester Stallone, Claudia Schiffer se numara printre cei care au fost cazati in trecut pe insula Sveti Stefan din Muntenegru.
Sveti Stefan Beach este totodata, si una dintre cele mai populare plaje ale acestei zone. Dupa cum veți vedea in poze apa are culoarea verde smarald, este foarte clară. Se poate face snorkeling iar verdeața din jur completează peisajul mirific! Imaginea bărcuțelor plutind pe marea ca cerneala seamănă cu o pictură, ireal de frumoasă.
Avantajele alegerii unei vacanțe in Budva
● este o destinatie de vacanta relativ apropiată de casa, in care poti ajunge cu masina, intr-un timp rezonabil
● plajele din zona Budva sunt printre cele mai frumoase din Muntenegru. Exista in jur de 20 de plaje
● centrul vechi din Budva gazduieste o serie de atractii interesante
● gasesti cazare pentru toate preferintele si pentru toate buzunarele
● poti face excursii de o zi catre alte atractii apropiate ale Muntenegrului: Perast, Kotor, Parcul National Lovcen, etc..
Perast
La poale de deal împădurit, protejat de UNESCO, bijuteria Perast stă așezat frumos lângă Kotor. Despre Kotor vă invit să citiți articolul separat http://pasionatidecalatorii.ro/2024/02/09/in-ultimii-ani-kotor-a-inregistrat-o-crestere-constanta-in-domeniul-turismului-turistii-fiind-atrasi-atat-de-frumusetea-naturala-a-golfului/
Accesul în Perast se face de pe șoseaua de coastă. La marginea mării se află o parcare, 5 euro toată ziua. Se poate ajunge în Perast doar pe jos, din parcare se coboară o pantă, cam 15 minute până în oraș . Amplasat chiar pe malul golfului, aceste este plin de palate venețiene, biserici și străzi medievale pitorești.
Deși în trecut Perast a fost unul dintre cele mai importante porturi venețiene, cu o flotă numeroasă și un număr mare de navigatori, astăzi satul mai numară aproape 350 de locuitori, care au ca ocupație principală, turismul.
Drumul ce străbate localitatea de la un capăt la altul, este mai mult o faleză ce desparte căsuțele cu etaj de valurile mării. Plimbarea devine astfel o adevărată încântare!
Ce să vizitezi in Perast
Poți vizita cele două insule aflate nu departe de mal. Our Lady of the Rocks (Fecioara de pe stâncă) și St. George. Our Lady of the Rocks este singura insulă construită artificial din Marea Adriatică.
Dintre cele două, doar aceasta se poate vizita. Bărcile ajung și în apropierea insulei St. George, însă fără posibilitatea de a debarca. Legenda spune că numele insulei Our Lady of the Rocks provine de la doi marinari care au găsit o icoană pe o stâncă și au considerat lucrul acesta un semn divin. Astfel au construit împreună cu localnicii insula și biserica exact în locul în care au găsit icoana. Sunt barci care vă duc pana la insula St George si costă 5 euro dus întors de persoană!
Distanta dintre cele doua insule este de aproximativ 100 metri. Din Perast se fac vizite doar pe insula artificială denumita si insula femeii . Distanta se parcurge cu barca de pe mal in aproximativ 5 – 10 minute. De la ora 9 dimineata până după masă pe la 5 se fac curse spre insulă.
În încheiere țin să precizez că mă bucur din inimă că am mai bifat încă un loc încântător de pe acest pământ. Colecționează momente nu lucruri, lucrurile sunt perisabile dar amintirile frumoase rămân tatuate pe suflet pentru totdeauna!!
[…] În urma cu câțiva ani mi-a atras atenția, o poză postată de Andreea Bălan, cu un peisaj nemaivăzut. Acel peisaj minunat era din Golful Kotor Muntenegru. Până să văd postarea respectivă nu auzisem de Kotor, nu văzusem imagini, nu stiam nimic despre acest loc splendid. Din momentul in care am descoperit minunata destinatie, mi-am zis ca trebuie să ajungem acolo. Zis si făcut! Am plecat din Timișoara spre Budva, despre traseu am scris in articolul următor http://pasionatidecalatorii.ro/2024/01/26/muntenegru-o-uimitoare-destinatie-de-vacanta/ […]