Pamukkale numit și,, castelul de bumbac” datorită culorii albe a calcarului depus pe stâncă . Pamukkale este locul unde pot fi admirate mai multe bazine naturale de apă termală. Dar lucrurile nu sunt atât de simple. Ceea ce avem de fapt este o uriașă stâncă de calcar în care apele termale au format bazine, cascade și chiar stalactite. Toate sunt atât de albe încât pare să fie gheață.
Cum s-au format terasele cu apă din Pamukkale
Totul este, de fapt, un fenomen natural. Apa termală de la Pamukkale este foarte bogată în carbonat de calciu. Din momentul în care apa termală iese la suprafață, carbonatul de calciu devine tot mai solid și formează astfel celebrele terase albe. Apa își croiește drumul prin calcar și se desparte în mai multe brațe. În cele din urmă se formează câteva bazine principale. Odată ce aceste bazine sunt pline, apa începe să se reverse în afara lor, formând alte bazine mai mici. Apa este fierbinte, are 30 grade. Turiștii se pot bălăcii în aceste bazine naturale aproximativ 6 luni pe an, indiferent de temperatura de afară.
Astăzi Pamukkale nu mai arată cum arăta odată
Pozele ce le vedeți cu Pamukkale nu mai sunt de actualitate. Ele nu redau realitatea de azi deoarece Pamukkale s-a deteriorat în timp. Nu mai arată la fel de frumos și nici terase cu apă nu mai are așa multe cum a avut odată. Cu multi ani în urmă patronii de hoteluri au redirecționat apa în piscinele proprii. Plus milioanele de turiști care s-au îmbăiat în piscinele naturale au distrus în timp calcarul. Azi turiștilor le este interzis sa facă baie. Au voie doar cu piciorele în apa până la glezne.
Cum ajungem și cât costă cazarea în Pamukkale
La Pamukkale nu este foarte greu de ajuns, intrucât se află la aproximativ 20 km de orașul Denizli. Acolo există și aeroport internațional. La fel de bine se poate ajunge și cu autobuzul sau mașina privată. Zona s-a dezvoltat foarte mult din punct de vedere turistic și din acest motiv se pot găsi nenumărate oportunități de cazare. Prețurile pentru cazare încep undeva la 30 EUR/noapte.
Piscina Cleopatrei din Pamukkale
În apropiere de Pamukale, în orașul Hierapolis se află renumita piscină a Cleopatrei. Se spune ca regina Egiptului se scălda pentru a se menține tânără, împreună cu împăratul Marcus Antonius în această piscină naturală. Este foarte scump biletul de intrare 20 euro. Noi nu am intrat în piscină fiindcă nu merita să dăm 40 de euro pentru o oră. Atât aveam la dispoziție fiind cu grupul organizat. Preturile la restaurantul din incinta piscinei sunt duble față de normal, așa că nu merită să mâncați acolo.
Hierapolis orașul antic din Pamukkale
Daca sunteti iubitori de istorie trebuie sa vizitati, in apropiere, ruinele celebrului oras antic Hierapolis cu amfiteatrul său, foarte bine conservat. A fost construit de regele Pergamului, Eumenes al II-lea. Numele dat asezarii este dupa cel al sotiei sale Hiera în onoarea acesteia. Orașul a fost distrus din cauza unor cutremure puternice.
Konya
Astazi Konya este cel mai religios oras conservator din Turcia. Aici am văzut cele mai multe femei acoperite cu văl. Turcii sunt conservatorii și respectă tradițiile.
Când spui Konya te gândești automat la Mevlana Rumi. A fost un derviș islamic și un mistic sufist, fiind recunoscut pentru poezia sa în care caută adevărul și dragostea. Mesajul lui este unul universal al iubirii de Dumnezeu, al vietii traite doar pentru a-l iubi si cauta neincetat pe Cel Iubit. Rumi spunea ca Dumnezeu poate fi gasit prin folosirea poeziei, a muzicii si a dansului. De aceea, dupa moartea sa, fiul sau Sultan Walad, a infiintat un ordin de dansatori dervishi cu numele de Mevlevi. Opera sa a ramas ca o mostenire nepretuita pentru intreaga umanitate, iar ordinul „Mevlevi” al dervishilor dansatori ii duce mai departe entuziasmul pentru cautarea lui Dumnezeu.
Mausoleul Mevlana
Este unul dintre cele mai mari muzee din țară, și al doilea cel mai vizitat după Topkapi . Aici se află mormântul poetului Rumi cunoscut sub numele de Mevlana (îndrumătorul, stăpânul nostru). Atracțiile principale ale muzeului sunt sarcofagul lui Mevlana, de sub domul verde și cel al tatălui, o colecție de instrumente muzicale tradiționale turcești, mai multe copii vechi ale Coranului și cărți de poezie islamică ale lui Mevlana, o colecție de covoare de rugăciune dar cel mai important exponat este o cutie decorată cu sidef ce conține câteva fire din barba profetului Mahomed.
De asemenea pot fi văzute spatiile în care poetul își desfășura activitățile (bucătăria, camera de rugăciune, biblioteca).
Marele sufist ,este cunoscut şi ca maestru al sufletului cu aspiraţii înalte. Sufismul este ” Misticism Islamic” , in care musulmanii cauta dragostea Divina.
Konya cel mai ieftin oraș din Turcia
Oraşul Konya poate fi uşor de străbătut pe jos. Pe bulevardul principal, veţi găsi o mulţime de magazine (în special de covoare,obiecte religioase și bijuterii din aur ), restaurante şi hoteluri. În Konya am găsit cele mai ieftine haine, covoare, mâncăruri și bijuterii. Mâncarea este foarte gustoasă, Turci este renumită pentru varietatea culinară. Dacă vreți să citiți despre ce se mănâncă în Turcia am scris aici http://pasionatidecalatorii.ro/2019/04/28/specialitati-culinare-din-turcia/ Sunt foarte multe magazine care vând bijuterii din aur. Zeci de magazine, iar gramul costă 128 lei mult mai ieftin ca în România. Mi-am cumpărat o pereche de cercei din aur în formă de inimă.
Cazarea a fost cea mai faină dintre toate cazările avute în circuitul de Turcia. Hotelul este situat vis a vis de Mall. Oferă toate facilitățile, piscină , saună, baie turcească etc. https://www.booking.com/hotel/tr/ozkaymak-konya.ro.html?aid=319855;label=ozkaymak-konya-
Pamukkale a fost frumos dar din păcate odată cu trecerea anilor se va degrada mai mult. Ghidul spunea ca în 100 de ani nu va mai fi nicio terasă cu apă. Orașul Konya a fost peste așteptări, frumos, curat cu parcuri mari. Preturile sunt foarte mici. Dacă ajungeți acolo și va plac bijuteriile din aur nu ezitați să cumpărați.
Multumim pentru informatii..Vom tine cont !
Mulțumesc si eu pentru aprecieri!