Alberobello, o lume de poveste

Spread the love

Cum ajungeti in Alberobello

Am ajuns și în acest minunat orășel Alberobello, o lume de poveste din Italia. In citybreak-ul nostru din Bari ne-am gândit sa vizităm si Alberobello. Bari http://pasionatidecalatorii.ro/2024/02/11/bari-italia/ puteți intra pe articolul special creat, despre vizita noastră in Bari.

Din Bari in Alberobello, puteti ajunge: cu trenul, in aproximativ 2 ore ( schimbare in Putignano). Pretul unui bilet de tren este de 5,10 € .Gara se afla la aproximativ 10 minute de mers pe jos de centrul istoric al orasului. https://www.trenitalia.com/, cu autobuzele 10221, 10215 direct (aproximativ 1 ora); Pretul unui bilet de autobuz este de 4,30 €

Alberobello, de poveste

Este un oras mic carismatic situat la sud-est de Puglia, in provincia Bari. Alberobello este situat pe doua dealuri: orasul nou este situat pe dealul de est si se caracterizeaza printr-o arhitectura moderna. Partea de vest este ocupata de orasul vechi (Trulli) si intreaga zona este impartita in doua cartiere: Monti si Aia Piccola, ambele Monumente Nationale.

Alberobello este, fara indoiala, unul dintre cele mai caracteristice orase din Italia. Este renumit pentru casele sale antice din piatra construite in mod traditional numite trulli. În anul 1996 au fost incluse in patrimoniu mondial UNESCO. Casele au fost construite asa deoarece, pe vremuri, reuseau sa mentina o temperatura oarecum stabila, mai ales in zilele toride de vara. Astazi, Alberobello are circa 10.000 de locuitori, si o parte dintre ei inca traiesc in case cu structuri de tip trulli. Cuvântul trullo (trulli,plural) în limba latină înseamnă cupolă, de aici vine si numele de căsuțe trulli (cu cupolă). La construcția clădirilor nu s-a folosit ciment și nici fundație pentru a se putea demola și reconstrui cu ușurință.

Ce puteți vedea în Alberobello

Rione Monti in această zonă căsuțele parcă desprinse din povești. Este zona cea mai frumoasă a orașului. Rione Monti este cel mai mare cartier, cu 1.030 de trulli.  Aici se afla magazinele de suveniruri, restaurantele, cafenelele. Este format din trei străzi principale (și câteva străzi laterale) pline cu baruri și magazine drăguțe care vând în mare parte suveniruri precum ceramică, magneți, paste, ulei de măsline, textile lucrate manual. Vizitarea acestor magazine vă oferă și o idee despre cum arată aceste trulli în interior. 

Asigurați-vă că vă plimbați pe fiecare stradă și luați, de asemenea, aleile laterale. Unele au niște colțuri foarte frumoase de arătat! Aceasta este cea mai aglomerată zonă din Alberobello.

Rione Aia Piccola este situată de cealaltă parte a Largo Martellotta. Când o luați pe Via Brigata Regina (strada cu ghirlande de pălării) în sus, veți intra în acest cartier trulli mai autentic. Deoarece este în mare parte locuit de localnici, puteți experimenta o atmosferă locală mai unică.

Biserica Sant’Antonio di Padova aceasta este singura biserică trullo din lume, așa că ar trebui să fie pe lista voastră de lucruri de făcut în timpul unei zile în Alberobello! 

Când să vizitezi Alberobello

Alberobello poate fi vizitat in orice anotimp al anului. Noi l-am văzut la început de decembrie, timpul a fost bun, temperaturi de 17 grade. Erau turiști foarte mulți si in această perioadă.

Centrul istoric poate fi strabatut lejer in 2, maxim 3 ore ceea ce face ca Alberobello sa fie mai degraba o destinatie de jumatate de zi. In cele 2-3 ore am inclus opriri lungi in magazinele de artizanat si sesiuni foto. Ca suvenir pentru apropiați recomand sa cumpărati orecchiette paste colorate specifice zonei.

Vizitați Alberobello o dată in viață, împreună cu Bari si Matera, fiindcă nici nu știți ce pierdeți.

pasionat

Suntem doi tineri căsătoriți pasionați de călătorii, iubim să călătorim și să cunoaștem locuri noi, tradiții și oameni din toate colțurile lumii. Am creat acest site din dorința de a împărtăși din experiențele noastre minunate și pentru a vă inspira în alegerea destinațiilor de vacanță.

Articole recomandate

1 comentariu

  1. […] un oras uluitor din Italia, l-am vizitat in aceeași perioadă cand am fost la Bari si Alberobello https://pasionatidecalatorii.ro/2024/02/19/alberobelo-un-oras-de-poveste/ Această zonă, Sassi di Matera, este un complex de locuințe rupestre sculptate în vechiul canion […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *