În urma cu câțiva ani mi-a atras atenția, o poză postată de Andreea Bălan, cu un peisaj nemaivăzut. Acel peisaj minunat era din Golful Kotor Muntenegru. Până să văd postarea respectivă nu auzisem de Kotor, nu văzusem imagini, nu stiam nimic despre acest loc splendid. Din momentul in care am descoperit minunata destinatie, mi-am zis ca trebuie să ajungem acolo. Zis si făcut! Am plecat din Timișoara spre Budva, despre traseu am scris in articolul următor http://pasionatidecalatorii.ro/2024/01/26/muntenegru-o-uimitoare-destinatie-de-vacanta/
Golful Kotor, câteva cuvinte
Kotor este un oraș de coastă din Muntenegru. Mentionat pentru prima dată in anul 168 i H a fost înființat in timpul Imperiului Roman, a făcut parte din provincia Dalmația.
Vechiul port mediteranean din Kotor, este înconjurat de un zid impresionant, construit in timpul Republicii Venețiene. Golful Kotor, unul dintre cele mai mari din Marea Adriatică, este numit uneori cel mai sudic fiord din Europa. Kotor este un fost oras medieval, foarte bine conservat, care se afla astazi pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
Ce puteti face in Kotor
Să vă plimbați pur si simplu pe străduțe, in orasul vechi Stari Grad. Veti trăi o atmosferă medievală, străzi înguste, pavate cu piatră cubică, clădiri si biserici vechi. Puteți savura o cafea la o terasă, mânca o înghețată, privi trecătorii.
Urcarea la Fortăreață
Principala atracție turistică din Kotor este fortăreața St. John, ce oferă o priveliște de vis asupra întregului golf. Acum incepe adevărata aventură. De ce aventură? Deoarece ziua dedicată vizitării golfului a fost una ploioasă, dar din dorința noastră puternică, de a nu rata urcarea la fortăreață, am hotărât ca nici măcar ploaia torențială să nu ne poată opri. Am plătit taxa de 4 euro de persoană și am inceput urcarea a 1350 de trepte.
Se urcă timp de o oră, depinde de fiecare cât timp stă sa admire peisajele. Cu puțină condiție fizică am reușit să urcăm, inca nu începuse ploaia, era doar înorat. In drumul nostru spre fortăreață ne-am întâlnit cu Alex Rodriguez, fostul iubit al lui Jennifer Lopez, si cu actuala sa iubită coborau din vârful muntelui.
Sfaturi dacă urcați la fortăreață
Peisajul este de o frumusețe greu de descris în cuvinte. Urcarea este destul de dificilă. Scările sunt din piatră, iar pe alocuri lipsesc și trebuie să mergeti pe lângă acestea, pe porțiuni cu pietriș. Mare atenție dacă a plouat și scările sunt ude! Există pericolul de alunecare. Plouă destul de des în Kotor, așa că, n-ar strica să aveti o pelerină de ploaie. Apă de asemenea este indicat sa aveți, pălărie, cremă cu protectie solară, in cazul in care este soare.
Pozele pot fi vizualizate si pe Facebook https://www.facebook.com/pasionatidecalatorii, si Instagram.
Zona este foarte frumoasă, si de sus, de la ruinele cetății, se vede superb, tot golful, orașul, muntii. Ajungem şi în punctul cel mai înalt unde era asezat un mare steag muntenegrean. Explorăm un pic zona de acolo. Tot efortul a meritat.
Kotor, peisaj inegalabil
La coborâre ne-a prins o ploaie torențială, ne-am adăpostit pe treptele unei bisericuțe, nu am putut intra înăuntru deoarece era încuiată, si am asteptat vreo 40 de minute sa se oprească ploaia. Ploaia a încetinit si ne-am continuat drumul, cu mare grijă, să nu alunecăm. Se poate observa ceața în imagini.
Treptele erau ude, sfat : grijă la ce încălțări purtați
După ce am reusit sa coborâm, ne-am îndreptat spre mașină, si am pornit la Budva unde aveam cazarea. Recomandăm minunatul oraș, zona, golful, fortăreața. Este un obiectiv obligatoriu de văzut fiind la doar 22 km, parcurși in 30 de minute.
De asemenea recomandăm să intrați pe să vă alegeți activitatea dorită, sau pur si simplu să va documentați cu privire la ce puteți face si vedea. https://www.getyourguide.com/muntenegru-l169142/
Avantajele vizitării Golfului Kotor
În ultimii ani, Kotor a înregistrat o creștere constantă în domeniul turismului, turiștii fiind atrași atât de frumusețea naturală a Golfului Kotor, cât si a orașului vechi.
● cultură si istorie
● croaziere și excursii cu barca
● excursii de o zi
● natură și aventură
[…] La poale de deal împădurit, protejat de UNESCO, bijuteria Perast stă așezat frumos lângă Kotor. Despre Kotor vă invit să citiți articolul separat http://pasionatidecalatorii.ro/2024/02/09/in-ultimii-ani-kotor-a-inregistrat-o-crestere-constanta-in… […]