Spread the love

Bari, descriere

Bari, este unul dintre cele mai frumoase orașe din Italia, de fapt ce nu este frumos in Italia. Oraşul Bari este capitala regiunii italiene Puglia şi a provinciei Bari. Este situat în sudul Italiei, pe coasta Adriaticii. Oraşul se află la 299 km distanţă de capitala Italiei, Roma. Bari are legături maritime cu Durres, Albania și cu Bar, Muntenegru (circa 9-10 ore cu vaporul), Corfu, Grecia (11 ore), Igoumenitsa, Grecia (12-13 ore) și Patras, Grecia (20 ore). În Bari există și un aeroport internațional, Bari Palese situat de circa 15 minute distanță de centrul orașului. Este al doilea oras ca marime din sudul Italiei, dupa Napoli.

Strada Vittorio Emanuele

Corso Vittorio Emanuele este o stradă principală, foarte lungă cu palmieri înalți la capatul careia se găsește Grădina Garibaldi o oază de verdeață tocmai bună  pentru odihnă după ce ai terminat de parcurs bulevardul.

Mijloace de transport în Bari

Noi am călătorit iarna de 1 decembrie si a fost foarte plăcută vremea. Temperaturile în timpul verii ating 28 grade C în timpul zilei şi 12-13 grade C noaptea. Iarna sunt situate între 5 grade C noaptea şi 12 grade C în timpul zilei.

Transportul public este o optiune rapida de a ajunge de la aeroport in centrul orasului. Puteti alege intre trenul, Ferovia Regionale, FR2, gri, si metroul, Ferovia Metropolitane, FM2, galben, care circula cu o frecventa de doua pana la de partu ori pe ora. Un bilet pana in Bari Centrale este 5 euro fiind disponibil in aeroport sau online, durata cursei este de 20 de minute. Autobuzul 16 operat de AMTAB, este optiunea cea mai convenabila de a ajunge in Bari. Tariful unei calatorii este de 1 euro, iar biletul valabil o zi intreaga este 2,5 euro. Aceasta rutra dureaza aprox. 50 de minute, pentru a ajunge in centru trebuie sa coborati la statia Via Nicolo Piccinni. Detalii aveti si pe următorul site https://www.ciaoitalia.ro/puglia

Portul Vechi si Lungo Mare

în portul vechi o sa întâlniți autenticul Bari, aici unde vasele de pescuit se intorc încărcate cu captura proaspătă de peste si fructe de mare. Faleza măsoară nu mai puțin de 5 km, este frumos amenajată cu felinare și băncuțe din loc în loc.  Este relaxant si romantic să o străbați de la un capăt la celălalt în timp ce privești marea albastră.

Bazilica Sfântului Nicolae

Cunoscut pentru că găzduiește relicvele Sfantului Nicolae, Bari este o destinație excelentă pentru oricine caută să viziteze biserici și să descopere arhitectura italiană. Bazilica Sf Nicolae din Bari este un loc important de pelerinaj, mai ales in data de 6 decembrie, când este sărbătorit Sf Nicolae. În interiorul unei cripte, în altar sunt păstrate  moaștele Sfântului despre care se spune că ar avea puteri miraculoase.

Sfântul Nicolae și-a câștigat reputația de patron al negustorilor, al marinarilor, al copiilor și studenților, dar și al hoților care își regretă faptele. Cu toate acestea, numele său a rezistat cel mai mult în istorie ca fiind Moș Nicolae, sau cel care în noaptea de 5 spre 6 decembrie vine să pună cadouri în ghetuțele copiilor care au fost cuminți. Mare bucurie că am reușit sa ajungem și in acest loc deosebit.

Castelul Svevo

Castelul Svevo din Bari este o fortareata masiva din sec. al XIII-lea, care gazduieste in prezent un muzeu. Aflat la marginea orasului vechi, langa port si Catedrala Sf Sabino, prin grandoarea sa este unul dintre cele mai importante si mai cunoscute monumente ale orasului. De-a lungul vremii, castelul a fost transformat in resedinta de lux fortificata, in cazarmă dar si loc de intalnire pentru scriitori si artisti. Este una dintre porțile de intrare în orașul vechi. Seara fortul este luminat, vă așteaptă sa vă plimbați și să îl admirați.

Bari Vechia sau Centrul Vechi

Ne-am plimbat pe străzile labirintice din Bari Vecchia, inima istorică a orașului. Am descoperit piețe ascunse, cafenele fermecătoare și artizani locali care își vând marfa în stradă. Este un labirint al aleilor întortocheate, a piațetelor si a străzilor pavate. 

Mâncarea in Bari

Să încercaţi pizza, mai multe chiar…cu blat subţire, pe vatră, prosciutto, mozzarella, cu sos de tomate, rucola, zucchini, vinete feliuţe. Paste, focaccia, berea Peroni, vinul local, fructe de mare, cafea, prosecco, croissante toate trebuiesc încercate.Nu poți da greș cu o porție de spaghete cu pesto genovese. La Bari Napoli ai două pagini de meniu cu feluri de paste și încă două pagini cu sortimente de pizza.

Orecchietele sunt un tip de paste specifice Pugliei, ce își au denumirea din asemănarea lor cu o ureche mică. Încercați și troffietele, sunt niște paste mici, subțiri, care vin în unele locuri cu un sos roz (sigur roșii, smântână și parmezan) și creveți.

Panzerotti un fel de calzone umplut cu roșii și mozzarella, însă ceva mai mic. Diferența majoră dintre cele două însă este mai degraba consistența aluatului și faptul că panzerotti este prăjit, nu copt. Focaccia poate fi felul principal sau doar o gustare, dar o veți găsi în toate patiseriile din oraș. În Bari, o masă tipică de fast-food costă: 40 RON (8.00 EUR) pentru un McMeal la McDonalds sau BurgerKing (sau o mâncare combo similară) și 12 RON (2.40 EUR) pentru un hamburger de brânză. Pentru iubitorii de cafea: cappuccino cafea 6.70 RON (1.30 EUR) și espresso 4.70 RON (0.94 EUR).O masă la un restaurant ieftin costă 15 euro de persoană. Băuturi răcoritoare, 1,6 euro (aproape 7 lei). Cafea, 1,5 euro. Micul dejun noi il facem la cazare, cumpărăm de la market cele necesare și mâncăm copios.

Shopping in Bari

Via Sparano este principala artera comerciala din Bari unde o sa gasiti de la cele mai mici magazine locale pana la buticurile luxoase internationale. Acordati-va cat timp doriti plimbandu-va prin zona, descoperind produsele specifice zonei. Acesta fiind locul ideal pentru a gasi suvenirurile dorite. Ne dorim sa revenim în Bari fiindcă nu am văzut tot, ar mai fi multe de văzut si exploatat.

pasionat

Suntem doi tineri căsătoriți pasionați de călătorii, iubim să călătorim și să cunoaștem locuri noi, tradiții și oameni din toate colțurile lumii. Am creat acest site din dorința de a împărtăși din experiențele noastre minunate și pentru a vă inspira în alegerea destinațiilor de vacanță.

Articole recomandate

2 comentarii

  1. […] poveste din Italia. In citybreak-ul nostru din Bari ne-am gândit sa vizităm si Alberobello. Bari http://pasionatidecalatorii.ro/2024/02/11/bari-italia/ puteți intra pe articolul special creat, despre vizita noastră in […]

  2. […] Bazilica poartă hramul Sfântului Ștefan, primul rege și patronul spiritual al Ungariei, brațul său drept aflându-se într-o raclă din bazilică. Aproximativ 8.500 de oameni pot intra în ea. A fost construită in 54 de ani între 1851-1905. Bazilica a fost inaugurată de împăratul Franz-Joseph al Austriei. Ca o paranteză, o biserică foarte frumoasă este si cea din Bari ,, Bazilica Sf Nicolae” unde este înmormântat Sf Nicolae, făcătorul de minuni! http://pasionatidecalatorii.ro/2024/02/11/bari-italia/ […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *