Matera, orasul uluitor din Italia

Spread the love

Câteva cuvinte despre Matera, orasul uluitor din Italia

Sculptata in stanca, Matera orasul uluitor din Italia, exista de mai bine de 10 000 de ani, fiind al treilea cel mai vechi locuit continuu oras din lume. Este compusa dintr-o retea de pesteri locuite inca din epoca paleolitica.

Matera este un oras uluitor din Italia, l-am vizitat in aceeași perioadă cand am fost la Bari si Alberobello https://pasionatidecalatorii.ro/2024/02/19/alberobelo-un-oras-de-poveste/ Această zonă, Sassi di Matera, este un complex de locuințe rupestre sculptate în vechiul canion al râului. De-a lungul istoriei sale, Matera a fost ocupată de greci, romani, longobarzi, bizantini, sarazini, șvabi, angevini, aragonezi și burboni. Vestigiile culturale din zona peșterilor numită „Sassi di Matera” din Matera au fost înscrise în anul 1993 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Matera, orasul uluitor din Italia, readus la viață

Până la sfârșitul anilor 1800 locuințele din Matera au devenit remarcate pentru sărăcia perpetuă, salubritatea precară, condițiile de muncă improprii și bolile agresive. Evacuată în 1952, populația a fost mutată în locuințe moderne, iar Sassi („pietrele”) au rămas abandonate până în anii 1980. Viziunea și investițiile reînnoite au făcut ca locuințele rupestre să devină o destinație turistică istorică remarcată, cu hoteluri, muzee, restaurante și o comunitate artistică vibrantă.

Pesterile, candva gropi de mizerie, sunt acum cautate pentru cazare tip boutique. Orasul a devenit cu atat mai mult popular cu cat aici s-au filmat in 2019 scene din filmul Bond 25 (No Time to Die), aparut in 2021. Matera, orașul magic din piatră, a devenit decor de poveste inclusiv pentru filmul „Patimile lui Hristos” cu Mel Gibson.

La Belvedere Luigi Guerricchio

La Belvedere Luigi Guerricchio se află în frumoasa Piazza Vittorio Veneto , cu vedere la impozantul Palazzo dell’Annunziata și de Biserica San Domenico. Este unul dintre cele mai frumoase puncte panoramice din Matera. Belvedere oferă una dintre cele mai evocatoare priveliști ale orașului și în special ale Bazilicii Catedralei „Maria Santissima della Bruna” . Zona de belvedere este de fapt o mică terasă din centrul orașului de pe care puteți admira pietrele care au făcut celebru acest oraș.

Palazzo Lanfranchi

Muzeul Național din Matera este o comoară culturală autentică. Situat într-unul dintre cele mai fascinante locuri din lume, este o punte între trecutul și prezentul orașului Sassi. Expozițiile oferă o privire în profunzime asupra istoriei de o mie de ani a Materei, de la preistorie până în zilele noastre.

Expozițiile sunt organizate cu mare atenție, iar replici ale obiectelor antice și ale artei contemporane se reunesc într-o experiență captivantă. Acest muzeu este o oprire esențială pentru oricine vizitează Matera. Oferă o oportunitate unică de a vă scufunda în istoria și cultura bogată. Palazzo Lanfranchi este una dintre icoanele orașului Matera.

Sassi de Matera

Partea cea mai interesanta din Matera, cea pe care turistii o viziteaza este de fapt zona antica a orasului, numita Sassi di Matera. Aceasta este compusa din doua sassi (“pietre”): Sassi Barisano si Sassi Caveoso. De departe cel mai bun mod de a descoperi aceasta zona este pe jos. Am petrecut jumătate de zi cutreierand alei înguste asemanatoare unui labirint, bucle interconectate si curti dragute.

Biserica San Francesco d’Assisi, Matera.

Mi-a placut situarea bisericii cu fatada ei in stil baroc, tipica de altfel Italiei, intr-o piata larga, cu o alta statuie a lui Dali la capatul opus al pieței. Este situată în una dintre cele mai aglomerate piețe, cu multe baruri și restaurante în jur, precum și artiști de stradă. În interior se află elemente valoroase, precum statuia folosită la procesiuni, sau altarul cu statuia dedicată lui San Antonio din Padova. Primul nucleu al bisericii a fost o veche biserică subterană cu hramul Sfinților Petru și Pavel. Poate fi vizitată și astăzi prin accesarea printr-o trapă dintr-o capelă.

Chiesa di Santa Lucia e Agata alla Fontana

Denumirea acestei biserici, care include termenul „alla fontana”, face aluzie la apropierea fântânii Ferdinandea, și la importanța pe care aceasta a avut-o în vremea ei. Biserica este foarte simplă, atât prin tratarea fațadei cât și în interiorul ei, foarte austeră. A fost construită în anul 1700.

Fontana Ferdinandea

Frumoasa fântână Ferdinandea se află în Piazza Vittorio Veneto din Matera. A fost construită în 1832 pe cenușa uneia existente din 1577, în cinstea lui Ferdinand al II-lea de Bourbon, regele celor 2 Sicilii. Creșterea demografică a forțat populația să-și mărească locuințele și, de asemenea, să folosească cisterne pentru a locui. De aici a apărut nevoia de a crea o nouă fântână în noua parte a orașului, în centrala Piazza Vittorio Veneto.

Chiesa di San Pietro Caveoso

Este așezată într-un loc spectaculos, deosebit de frumos, si cu o mare încărcătură spirituală. San Pietro Caveoso, cunoscută și sub numele de „Biserica Sfântul Petru și Sfântul Pavel”. Este o biserică catolică situată în Sassi din Matera. Fațada este în stil baroc și prezintă trei portaluri. Peste fiecare portal se află o nișă cu statui. Acestea arată „Madona milei”, „Sfântul Petru” și „Sfântul Pavel”.

Palazzo del Sedile

Palazzo del Sedile, situat în piața cu același nume. Reprezintă punctul de sprijin al vieții culturale și administrative a orașului Matera. Clădire istorică datând din 1540…primul sediu politic și ulterior administrativ al orașului a fost îmbunătățită în 1759. A avut diverse utilizări de-a lungul secolelor, începând cu cea a parlamentului municipal.

Convent of Saint Agostino

Este cel mai frumos punct de belvedere din Matera. Biserică din alte vremuri cu o piata minunata care iti permite sa admiri frumusetea locului, Matera. Mănăstirea Sant’Agostino, o clădire religioasă situată în via D’Addozio din Matera. A fost construită de călugării din ordinul Emeritani de Sant’Agostino la sfârșitul anilor 1500. Distrusă în 1734 de un cutremur teribil, a fost restaurată și a devenit sediul Capitolului General al Ordinului Augustinian. Biserica este una dintre principalele clădiri gotice din această zonă, deși ulterior a suferit modificări și modernizare. 

Priveliștea din exterior este uluitoare, peisaj parcă rupt dintr-o altă lume!

Câteva motive, ca să vizitați Matera

● este unul dintre cele mai fascinante și unice locuri pe care le-am vizitat în Italia sau oriunde în lume

● Matera a reușit să rămână relativ necunoscută în special pentru turiștii străini, deși de când a devenit sit al patrimoniului Mondial UNESCO în 1993, numărul de vizitatori a crescut.

● În 2003, Mel Gipson a găsit decorurile perfecte pentru filmul regizat de el, Patimile lui Isus. Cina cea de Taină a fost filmată la biserica San Nicola dei Greci, iar procesiunea crucii, pe aleile abrupte ale secțiunii mai vechi abandonate din Sasso Caveoso

● Orașul are încă un aer misterios care merită descoperit pas cu pas, rătăcind printre vechile sassi, scotocind cotloanele de piatră și intrând prin grotele odată insalubre, astăzi transformate în muzee, boutique-ri, hoteluri, restaurante și cafenele.

● Senzația ciudată că trăiești într-un alt secol, într-o altă lume paralelă ruptă dintr-un film

● Clădirile se cațără și coboară pe dealuri, casele sunt îngrămădite una peste alta, acoperișurile unora servind drept străzi pentru cele de deasupra.

pasionat

Suntem doi tineri căsătoriți pasionați de călătorii, iubim să călătorim și să cunoaștem locuri noi, tradiții și oameni din toate colțurile lumii. Am creat acest site din dorința de a împărtăși din experiențele noastre minunate și pentru a vă inspira în alegerea destinațiilor de vacanță.

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *