Înainte de operația de menisc care era programată pe 8 decembrie 2017, m-am gândit să mă consolez cu vizitarea unui oraș. Am ales Cracovia, Târg de Crăciun deoarece doream sa văd și lagărul de la Auschwitz . Am citit cartea unei supraviețuitoare a lagărului, și mi-am dorit foarte mult să văd aceste locuri încărcate de suferință.
Fiind distanța mare, iarnă și frig am ales să mergem cu o agenție de turism locală. Decizia a fost una foarte bună deoarece la traversarea munților Tatra ne-am confruntat cu zăpadă, drum alunecos și ceață.
Cracovia este al doilea oraș ca mărime și cel mai vechi din Polonia. A fost unul dintre cele mai renumite centre culturale, academice și artistice ale țării dar și unul dintre principalele centre comerciale. După invadarea Poloniei de către Germania nazistă la începutul celui de-al doilea război mondial Cracovia a fost transformată în capitala guvernămâtului general al Poloniei ocupate. Populația evreiască a orașului a fost mutată într -o zonă împrejmuită cu ziduri și denumită Ghetoul Cracovia iar ulterior au fost trimiși în lagărele de la Auschwitz , Birkenau .
Centrul medieval din Cracovia
Orașul medieval sau centrul vechi cum mai este denumit are cea mai mare piață din Europa, Rynek Glowny. Aici se desfășoară târgul de crăciun. Pe marginea pieței se află case vechi îngrijite la parterul cărora se află restaurante și baruri pentru orice turist pretențios sau nu. Mâncarea este foarte gustoasă și ieftină 1 zlot este echivalentul unui leu, așa că a fost ușor sa facem conversia. O ciorba costa 10 zloți, felul doi 13 sau 18 zloți depinde de meniu. Una dintre atracțiile principale ale orașului este castelul regal Wawel. Construcția în stil renascentist este vizitată anual de un număr foarte mare de turiști. E un castel cu o curte mare, cu grădini liniștite din care se poate privi Vistula, se pot vizita apartamentele regale.
Seara ne-am plimbat prin piața centrală, am băut vin fiert la fel de îndulcit cu zahăr ca la noi, nu mi-a plăcut, în schimb am fost impresionată de gustul vafelor cu dulceață de vișine, un deliciu. Am privit calestile cu caii deosebit de frumoși. Era foarte frig -8 grade dar bucuria de a simți toate aceste emoții a anihilat frigul . Mallul din Cracovia este frumos și aveau reduceri consistente .
Auschwitz și Birkenau
Un obiectiv turistic ce amintește de o perioadă neagră a istoriei, vizitat anual de mii de oameni de pe întreg globul, este lagărul de concentrare Auschwitz – Birkenau. Este un loc încărcat de tristețe , turiștii pot vedea îndeaproape camerele de gazare, crematorile, camerele și ustensilele de tortură, locurile de execuție, armele și laboratorul de experimente . Aici au murit peste un milion de oameni: evrei, țigani, polonezi, ruși fără ca nimeni să poată împiedica masacrul. Au fost distruse opt sate poloneze pentru a se putea construi lagărul. Întrucât era greu de administrat un complex atât de mare lagărul a fost împărțit în două divizii.
Lagărul Auschwitz I aici trăiau 16.000 de prizonieri, administrația SS comandantul garnizoanei locale. Era sediul principal al departamentului politic dar și al departamentului de muncă a deținuților. În lagărul principal se găseau majoritatea magazinelor de provizii și a atelierelor de muncă.
Lagărul Auschwitz – Birkenau deținea 125000 de deținuți fiind un important centru de exterminare a evreilor . Aproximativ 90% dintre victimele lagărului au murit la Birkenau. Exterminarea în masă a evreilor a încetat în anul 1944. În incercarea de a șterge dovezile crimelor comise în lagăr au incendiat documentele pe străzile lagărului, au detonat două crematorii dar nu reușit sa distrugă tot.
Astăzi aici se află Muzeul național Auschwitz -Birkenau . Parcările din jur sunt pline de autobuze și mașini iar turiștii formează cozi lungi pentru a intra . La început se trece de un control anti tero apoi la casa de bilete se alege modalitatea de a vizita :cu ghid costă 140 lei de persoană pentru un tur de șase ore, individual nu costă nimic. Pot fi văzute obiecte în interiorul muzeului, ce au aparținut deținuților (valize, obiecte personale, păr uman, ochelari, pantofi etc) . Într -o altă cameră sunt depozitate cutiile în care se aflau pesticidele pe bază de cianură numite Ziklon B, folosite în gazarea deportaților. La Birkenau soseau trenurile cu deținuți din toate colturile Europei , erau îngrămădiți ca vitele în vagoane fără geamuri. Linia de tren ducea spre Birkenau până în interiorul lagărului .
Ceea ce s-a întâmplat acolo este peste percepția noastră , chin , suferință și atrocități de neimaginat . La Monumentul Eroilor există plăci cu un puternic mesaj emoțional , scrise în mai multe limbi printre care și româna. După 70 de ani încă se mai simte mirosul de îmbâcsit în camerele unde dormeau .
Salina Wieliczka
Mina de sare figurează pe lista UNESCO și este una dintre cele mai vechi din lume . Acustica excepțională a transformat -o într-un bun loc potrivit pentru concerte . Ajunge la o adâncime de 327 m. În interior se găsesc trei capele și o catedrală , sculptate de mineri. Catedrala se află la 100 m sub pământ este săpată în sare. În catedrală sunt foarte multe sculpturi cea mai relevantă fiind Cina cea de Taină. În multe dintre săli sunt cafenele, restaurante , magazine de suveniruri. Pe tot parcursul vizitei este prezentat modul de exploatare și scoatere a sării . Totul se executa manual . Prețul unui bilet este de 90 de zloți (90lei) de persoană , iar turul durează 3 ore.
 În concluzie dacă ați citit cărți despre holocaust și sunteți curioși să vedeți acele locuri triste, sinistre vizitați Auschwitz Birkenau și implicit Cracovia cu obiectivele ei. Recomand cartea ,,Am fost medic la Auschwitz ” scrisă de Nyiszli Miklos medic autopsier devenit mâna dreaptă a doctorului Mengele și folosit pentru a-l ajuta în experimentele folosite pe oameni . O altă carte interesantă este ,,Cuptoarele lui Hitler ” scrisă de Olga Lengyel de profesie asistentă medicală, o supraviețuitoare a lagărului ce relatează în carte experiențele ei traumatizante.