Creta, insula de o frumusețe sălbatică!

Spread the love

  Pregătiți sa mergem în Corfu am schimbat destinația pe ultima sută de metri alegând Creta,  oferta fiind de nerefuzat.  Am cumpărat un pachet de la o agenție de turism locală,  cazare șapte nopți plus avion 460 euro pentru două persoane. Fiind așa o castană turistică nu am putut refuza, această destinație fiind oricum inclusă în agenda de călătorii.  Zborul a fost unul plăcut cu Blue Air,  când am ajuns deasupra Cretei se zăreau dealurile golașe cu marea albastră.

Câteva detalii despre frumoasa insulă

 În Creta sunt foarte multe obiective turistice astfel încât în fiecare zi sa va planificați diferite activități.  Creta este cea mai mare insulă din Grecia  remarcabilă și datorită trecutului fascinant,  în anul 67 înainte de Hristos figura în cronicile istorice ca aparținând Imperiului Roman,  după căderea Imperiului a intrat sub dominația Bizanțului , ulterior locuitorii Cretei au luptat împotriva dominației Imperiului Otoman, iar  în 1913 a devenit parte a Greciei.  Astăzi Creta este o importantă destinație turistică ce surprinde printr-o colecție impresionantă de muzee,  plaje splendide ,  cultura gastronomică deosebită,  ospitalitatea locuitorilor inegalabilă,  Creta are câte ceva pentru fiecare.

       Fiind o insulă foarte mare , Creta este împărțită în patru regiuni administrative Chanya,  Rethimno, Heraklion și Lashiti,  fiecare cu personalitatea sa distinctă.

        Noi am fost în zona Heraklion stațiunea Stalida,  la apartamentele Maistrali exact pe malul mării.  Se poate mânca, au restaurant,  vând și ulei de măsline autohton, sunt atenți la nevoile clienților și sociabili.

Maistrali studio
Stalida

Ce poți face șapte zile în Creta

 Înainte de a ajunge la cazare ghidul ne-a prezentat oferta cu lista de excursii și preturile aferente,  pentru a alege ceea ce dorim sa facem.  Dimineața următoare a stabilit ora la care sa vina sa colecteze banii pentru excursii.  Eu având experiență în căutarea celor mai bune oferte și organizarea excursiilor personale,  am ales sa refuz ofertele prezentate și sa caut în oraș la agențiile locale oferte pentru același tip de excursie.  Sfat: nu cumpărați pachete oferite de către ghizii agențiilor chiar dacă ați ales pachetul oferit de ei pentru cazare și transport, deoarece sunt duble ca preț față de ceea de găsiți la agențiile grecești . De exemplu seara cretană la ghidul român costa 110 euro pentru două persoane iar la agenția grecească locală 50 euro pentru două persoane, excursie cu barca și barbeque la insula Spinalonga 60 euro doua persoane față de 90 și multe alte diferențe.       Noi am ales aceste două pachete fiindcă  ne-a plăcut itinerariul.  Heraklion capitala insulei și Knossos palatul minoic am ales sa le vizităm fără nicio agenție de turism cumpărând bilete la autobuzul local și ne-am programat itinerariul după bunul plac.  A fost o alegere foarte bună având în vedere faptul ca biletul a costa doar 5 euro de persoană un drum,  20 euro dus întors fiind super preț , comparativ cu preturile exorbitante ale agențiilor . Singurul avantaj cu agenția este faptul că vă duce fix la obiective, dar nouă ne place sa ne descurcăm singuri atunci când există mijloace de transport  care fac legătura între cazare și obiective și refuzăm să colaborăm cu agenția.

Palatul Knossos , civilizația minoică și capitala Heraklion

 

Pentru a ajunge la Knossos din Stalis am luat autobuzul local iar din Heraklion un alt autobuz spre Knossos , distanta este de câteva stații din capitală până la ruine.

Este un sit arheologic situat la 5 km de Heraklion,  în care se află ruinele palatului minoic descoperite și restaurante intre anii 1300- 1931. Lucrările de reconstrucție s-au bazat pe imagini vechi ale palatului găsite pe frescele minoice locale . Toate piesele originare ( fresce,  obiecte de cult religios,  ceramică,  podoabe) se găsesc în prezent la Muzeul de Arheologie din Heraklion.

          Am fost uimiți sa observăm cum civilizația minoică cu 3800 ani în urmă avea sistem de canalizare pe două nivele, drumuri , căruțe,  își construiseră case răcoroase și luminate,  cu toalete aveau depozite pentru cereale și multe altele care în unele satele românești nu se găsesc nici în zilele noastre.  Minonienii au constituit cea mai veche civilizație cunoscută a Europei, ( ei ocupând Creta între anii 2700 î H 1450),  popor iubitor de artă,  cultură și sport.

Palatul minoic restaurat

Knossos

     Heraklion capitala Cretei 

Este cel mai mare oraș al Cretei, situat în partea de nord a insulei,  principalul port și cel mai important oraș industrial.  Cu o populație de 147. 000 locuitori este al patrulea oraș ca mărime din Grecia. Orașul deține trei stații de autobuz principale care vă vor duce în orice zonă a insulei. Este un oraș modern,  agitat și aglomerat , veți găsi biserici bizantine , fântâni turcești și vile ce amintesc de arhitectura romantică a clădirilor din Veneția .  În piața Eleftheria veți găsi taverne,  restaurante, cafenele în aer liber, magazine de haine și suveniruri.

Heraklion capitala
Centru Heraklion

Spinalonga insula leproșilor

        Spinalonga una dintre ultimele colonii de leproși din Europa , este un obiectiv turistic foarte căutat datorită istoriei sale,  a plajelor și a apei cristaline. Insula a fost fortificată de către venețieni,  aceștia numind-o Spinalonga – spin lung.  Venețienii au pierdut insula în favoarea otomanilor , aceștia construind un sat frumos și au rămas pe insulă până când Creta și-a declarat independența . În acest timp guvernul grec trebuia sa rezolve problema bolnavilor de lepră (boală incurabilă până în 1948). Aceștia trebuia sa fie izolați iar insula Spinalonga era soluția perfectă. 

Agios Nikolaos, Creta

       Din Agios Nikolaos , Elounda și Plaka pornesc frecvent ambarcațiuni încărcate cu turiști. Taxa de acces în Spinalonga este 8 euro de persoană iar transportul cu ambarcațiunea 6 euro de persoană.  Pentru a nu știrbi autenticitatea locului în cetate nu există chioșc, bar cu răcoritoare și nici toalete. Pentru că durata vizitei cetății Spinalonga durează cel puțin o oră,  poate chiar mai mult dacă se face înconjurul insulei este necesară apa la purtător,  încălțări potrivire și protecție solară ( șepci , creme, bluze vaporoase). Plimbarea se efectuează prin cetate,  prin satul celor izolați de lume descoperind urme venețiene ( ziduri puternice,  bastioane,  guri de tragere și posturi de gardă ), urme turcești ( rămășițele unei moschei ) și urme ale leprozeriei . Nenumărate case, biserici,  magazine ,un spital mărginesc străduțele înguste,  pietruite . 

     În 1903 sunt aduși pe insulă 250 de bolnavi ,  despărțiți de familii și prieteni fără sa știe dacă se vor revedea vreodată , vizitele fiind interzise pe insulă . Leproșii s-au acomodat cu insula în care deveniseră prizonieri continuându-și viața,  construind case cu grădini, căsătorindu-se ( documentele spun ca pe insulă s-au născut 72 de copii , unii au contactat maladia părinților alții nu) . 

În ultimii ani ai coloniei de leproși bolnavii beneficiau de serviciile unui doctor,  a cinci asistente,  a unui preot și chiar un contabil lucrau pentru ei. În 1957 ultimii bolnavi au părăsit insula fiind duși în Atena pentru tratament,  leacul pentru suferința lor fusese descoperit . 

Cetatea Spinalonga
Ruine din satul leprosilor
Pe vapor spre insulă
Cetatea văzută de la distanță
Locuințele leproșilor

       Agios Nikolaos un orăsel frumos cu străduțe abrupte și multe plante mediteranene, are plajă, magazine, cafenele si un lac splendid. Lacul a fost cu apă dulce dar în timp prin conectarea cu marea salinitatea a crescut iar acm este mai degrabă un lac cu apă sărată decât cu apă dulce .

Lacul din Agios Nikolaos

Seară cretană

       Ne-am urcat in autobuz și am pornit spre satul tradițional de munte Karouzanos. Acolo gazdele ne-au așteptat îmbrăcate în costum traițional cu tsipouro rachiu grecesc din struguri și pâine. Am vizitat muzeul, articole de artizanat lucrate manual din material textil și lemn .  Mesele pentru cina festivă erau întinse perpendicular  intr-o grădină de vară descoperită , ne-am simțit ca la o nuntă la țară . Mâncarea tradițională era din belșug sub formă de bufet suedez, ne-am răsfățat papilele gustative cu friptură de miel, pui, garnituri cu legume și cartofi, salată grecească și sos tzaziki, vin alb, roșu și desert fructe și prăjituri. Cina a durat două ore , timp în care am urmărit un spectacol unic de dansuri grecești. Surprinzător a fost faptul că un dansator cretan a pus sticla cu vin pe masă, peste sticlă un pahar iar ajutat de coleg s-a urcat pe pahar rămânând suspendat dansând într-un echilibru perfect . A fost o seară minunată, am acumulat încă o experiență de neuitat. La plecare erau expuse pozele cu noi developate , am cumpărat poza 5 euro bucata. 

Seară cretană în aer liber

Seară romantică

Nu ratați o seară romantică la un restaurant pe malul mării, pentru a vă conecta la peisajul maritim superb. Mâncarea tradițională, vinul de calitate, muzica lor melodioasă toate acestea vor face dintr-o simplă cină o experiență de neuitat.  Investiția în călătorii ne confirmă  că nu contează goana după avere ,  nu ne interesează să acumulăm bunuri materiale  ci trăiri sufletești, momente diversificate , intense generatoare de bucurie.

Cină romantică
Aloe Vera

            Creta ne-a impresionat peste măsură,cu siguranță ne vom reîntoarce cu ajutorul lui Dumnezeu, pentru a vedea și cheile Samariei , Chania și alte zone în care nu am ajuns . Iubim Grecia și vrem să cunoaștem fiecare părticică a ei .

pasionat

Suntem doi tineri căsătoriți pasionați de călătorii, iubim să călătorim și să cunoaștem locuri noi, tradiții și oameni din toate colțurile lumii. Am creat acest site din dorința de a împărtăși din experiențele noastre minunate și pentru a vă inspira în alegerea destinațiilor de vacanță.

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *