Paris, oraşul luminilor!

Spread the love

Se împlinesc noua ani de când am vizitat Paris orașul luminilor. Este oraşul in care fiecare dintre noi îşi doreşte sa ajungă măcar o dată. Parisul este capitala și cel mai mare oraș din Franța, denumit și orașul îndrăgostiților. A fost printre primele orașe din Europa care a introdus iluminatul stradal. Numele Paris derivă de la primii săi locuitori, tribul galic cunoscut ca parissi. Paris orașul luminilor, este azi unul dintre cele mai mari centre economice, culturale, din lume, iar moda, divertismentul, arta l-au clasat printre orașele de top. Parisul oferă o mulțime de obiective turistice, muzee. In ceea ce priveste muzeele, lista este foarte lungă.

Aici  putem enumera  Louvru, Muzeul Orsay, muzeu de artă impresionistă, Centrul Georges Pompidou clădire ce găzduieşte muzeul de arte moderne şi lângă care se află şi atelierul lui Constantin Brâncuşi, Muzeul Picasso, Muzeul Edith Piaf,   Muzeul Armelor, Muzeul de publicitate, Muzeul Păpuşilor, Muzeul Obiectelor Contrafăcute, Muzeul Muzicii, Muzeul Marinei, Muzeul Științei.

Obiective turistice populare!

Catedrala Note Dame, situată între cele două brațe ale Senei, este cel mai longeviv și spectaculos obiectiv al Parisului. Fațada sa se ridică pe trei nivele, la primul nivel se află cele trei intrări decorate cu scene din Biblie, la al doilea nivel este Galeria Regilor și la ultimul nivel se află Marea Galerie. Fiind prima catedrală construită în stil gotic pe care am văzut-o, m-a impresionat foarte tare. Fațada dantelată, impresia spațială din interiorul bisericii este copleșitoare, zidurile ei se înălță pe trei rânduri de coloane. Notre Dame este o emblemă a stilului gotic, vizitată de 13.000 persoane anual ceea ce înseamnă o medie zilnică de 30.000 de oameni.

Notre Dame văzută de pe Sena

Sacre Coeur

Este o biserică foarte frumoasă, construită pe o colină înaltă deasupra Parisului. In biserică se află unul dintre cele mai mari mozaicuri din lume infatisandu-l pe Isus victorios după înviere cu brațele întinse. Clopotul cântărește peste 19 tone și este cel mai greu din lume. Interiorul este construit în stil romano – bizantin . Din fața bisericii se poate vedea întregul Paris. Bazilica Sacre Coeur și împrejurimile alcătuiesc un cadru de poveste. Biserica este dedicată Sfintei Inimi a lui Hristos. Piatra de temelie este pusă în anul 1875, capodopera fiind finalizată în anul 1914. Este construită din piatră travertin, din calcit fapt ce asigură albul imaculat ce va dăinui pentru totdeauna.

Sacre Coeur Paris
Impunătoare și fără egal
2009 Sacre Coeur

Disneyland

DISNEYLAND locul în care visează fiecare copil să ajungă. Auzisem de acest loc mirific încă din copilărie de la o prietenă care a stat o săptămână în Paris. Din povestirile ei m-am îndrăgostit de acest minunat oraș. Legea atracției, universul, Dumnezeu au făcut ca într-o zi, peste ani să ajung pentru prima dată în Europa și implicit Paris. De atunci în fiecare an mi-am propus sa vizitez diferite țări, orașe, locuri.

Disneyland Paris este un complex de distracții și recreere. Este situat la 32 km distanță față de centrul Parisului. Prima impresie a fost waw fabulos, o lume de vis în care defilau toate personajele din poveștile cu care am crescut. Parcul este forma din două zone tematice importante: Multitudinea de jocuri ( trenulețe, mașinuțe, lumea piraților etc) și Walt Disney Studio unde se toarnă renumitele desene animate. În interior putem vedea și hoteluri centre comerciale, suveniruri. Biletele costă între 50 și 70 de euro.

Toate oferă același lucru și anume vizita de o zi în parc. În centrul parcului este castelul Disney. Oricine găsește ceva de făcut în acel parc. Cei mari preferă Adventureland și Discoveryland iar cei mici au zona Fantasyland dedicată vârstei lor. M-am dat cu trenulețul ce căuta comoara piraților, a fost înspăimântător dar frumos.

Cel mai așteptat moment este parada personajelor Disney la ora 17:30. Parada se desfășoară ca un carnaval pe teme: Peter Pan, Micki Mouse, Minnie, Spiderman etc. Cei mici sunt foarte entuziasmați, pentru ei este chiar o călătorie în lumea basmelor. Ca timp de vizitare, greu de spus o zi nu ajunge să îți satisfaci curiozitățile, dar te poți bucura de ceea ce îți place cel mai mult.

Disneyland, lumea basmelor!

Palatul Versailles

Este situat în localitatea cu același nume, se înscrie printre cele mai remarcabile monumente din Franța. Reprezintă un simbol al monarhiei absolute, reședință regală pentru regii Franței. Ne-am adâncit în opulența palatului și ale grădinilor acestuia într -un tur ce a durat patru ore.

Am admirat extravaganța lui Ludovic al XIV- lea regele Soare, care a construit masivul complex de 700 de camere, impodobindu-l cu luxul specific glorioasei monarhii franceze. Palatul are peste 13.000 de obiecte de artă, mobilier de calitate, camere somptuoase și grădini cochete. Întinzându-se pe aproape 815 hectare de pământ, seria de grădini, cuprinde grădini obişnuite cu statui şi fântâni, o livadă de portocali, grădini de legume, un imens lac artificial şi chiar o grădină zoologică.

Fântâna lui Apollo

Turnul Eifel

Este unul dintre cele mai cunoscute și vizitate obiective turistice din lume. Înalt de 300 de m are 1710 scări. Otelul folosit în construcția turnului se spune că ar fi fost fabricat la Reșița. Gustavo Eiffel a proiectat turnul reușind să își pună amprenta pentru totdeauna. Orașul luminilor și Turnul Eiffel sunt două elemente inseparabile.

Ceea ce puţini ştiu este că siguranţa construcţiei turnului dar şi posibilitatea de a ridica o astfel de structură foarte grea într-un timp record şi fără să se prăbuşească se datorează unui inginer român. Se numea Gheorghe Pănculescu. Însuşi Gustave Eiffel a recunoscut că ridicarea turnului a fost posibilă datorită unei invenţii inginereşti a lui Pănculescu.

Fascinat de construcţii, în special metalice, Pănculescu a absolvit o universitate tehnică din Elveţia, una dintre cele mai bune din Europa acelor vremuri. Se numea Universitatea de Ştiinţă şi Tehnologie de la Zurich. Datorită aptitudinilor sale a fost cooptat în cadrul unui dintre cele mai importante companii inginereşti din Franţa, ”Société des Établissements Eiffel”, patronată de inginerul francez Gustave Eiffel.

Pentru lifturi:
Bilet valabil pana in varf: Adulti: 15.00 €; tineri intre 12-24 ani: 13.50 €; copii intre 4-11 ani: 10.50 €;
Bilet valabil pana la etajul 2: Adulti: 9.00 €; tineri intre 12-24 ani: 7.50 €; copii intre 4-11 ani: 4.50 €;

Pentru scari:
Adulti: 5.00 €; tineri intre 12-24 ani: 4.00 €; copii intre 4-11 ani: 3.00 €;
Aceste bilete sunt

Transport

Transport:
Metrou: Trocadero – M6, M9; Ecole Militaire – M8; Champ de Mars RER-C.

Orar:
De la mijlocul lunii iunie pana la inceputul lunii Septembrie:
Lifturi: 09:00 – 00:45 (ultimul lift spre varf la 23:00).
Scari: 09:00 – 00:45 (ultima intrare la 00:00).

In restul anului:
Lifturi: 09:30 – 23:45 (ultimul lift spre varf la 22:30).
Scari: 09:30 – 18:30 (ultima intrare la 06:30).

Muzeul Luvru

Este cel mai mare muzeu de artă din Franța. Deține peste 350.000 de exponate inestimabile. Din anul 2008 colectia Muzeului Louvre este impartita in opt categorii distincte: Egiptul Antic; Antichitati din Orientul Apropiat; Grecia, Etruscii si Imperiul Roman; Arta Islamica; Sculptura; Arta decorativa; Pictura; Printuri si Desene.

Colectia de tablouri numara peste 6000 de piese datand din secolul al XIII-lea si pana in 1848. La Louvre poate fi gasita si capodopera lui Leonardo da Vinci, Mona Lisa printre multe alte opere de arta de o valoare inestimabila. Muzeul este deschis zilnic de la 9:00 AM la 6:00 PM
Luvrul este inchis in zilele de marti si in datele de 1 ianuarie, 1 mai, 11 noiembrie si 25 decembrie.

Preturi:
9.00 € – bilet de intrare valid toata ziua pentru expozitia permanenta exceptand expozitiile din sala Napoleon. Acest bilet e valabil si pentru muzeul Eugène Delacroix.
6.00 € – acest bilet este valid de la 6:00 PM pana la 9:45 PM in zilele de miercuri si vineri.
13.00 € – bilet combinat ce asigura acces atat la colectia permanenta cat si la expozitiile termporare.
11.00 € – bilet combinat ce asigura acces atat la colectia permanenta cat si la expozitiile termporare de la 6:00 PM pana la 9:45 PM in zilele de miercuri si vineri.

Persoanele sub 18 ani pot intra gratuit (este necesar un act de identitate).
De asemenea alte categorii beneficiaza de intrare gratuita cum ar fi: persoanele cu handicap si insotitorii lor, profesorii si studentii la arta.
Vinerea dupa ora 6 p.m. tinerii sub 26 ani beneficiaza de intrare gratuita.

Champs Elysees

Multe evenimente importante au loc pe acest bulevard bine-cunoscut, cum ar fi parada militara care celebreaza Ziua Nationala a Frantei in data de 14 Iulie, manifestarile din noaptea Anului Nou si finalul celei mai prestigioase intreceri cicliste, Turul Frantei. Sute de magazine ale unor firme cunoscute in toata lumea, cinematografe, teatre si restaurante animeaza zona zi si noapte. Champs-Élysées este un motiv foarte bun pentru a alege un hotel in zona pentru cei ce viziteaza Parisul.

Resedinta presedintilor Frantei, Palatul Elysées, nu este situata chiar pe bulevard ci un pic mai la nord.

Transport:
Metrou si RER: Champs-Elysées – Clémenceau (M1), Franklin D. Roosevelt (M1), George V (M1), Charles de

Champs Elyseess

Domnul Invalizilor, Mormantul lui Napoleon

Turistul care a ajuns în Paris şi şi-a propus să vadă mormântul lui Napoleon Bonaparte, trebuie să ştie că acesta se află în Domul Invalizilor, din Arondismentul 7. Aici se poate ajunge foarte uşor din Place de la Concorde (cea mai mare piaţă a capitalei Franţei), fiind în apropierea Grădinilor Tuileries, opus Arcului de Triumf, la capătul unuia dintre cele mai faimoase bulevarde din lume, Champs-Elysees, traversând Podul Alexandru al III lea, la câţiva paşi de Ambasada României.

Domul Invalizilor face parte dintr-un complex de mai multe clădiri, acestea cuprinzând câteva muzee şi monumente legate de istoria militară a Franţei, el găzduind la momentul creării sale un spital (care încă mai funcţionează la o capacitate mai mică) şi un azil pentru veteranii de război.

Mormântul lui Napoleon

Statuia Ioanei d Arc

Una dintre femeile care au rămas vii în memoria omenirii prin imensul său sacrificiu şi curajul său extraordinar, este Ioana d′Arc, numită Fecioara din Orleans. Figura sa eroică, admirată pentru faptele sale vitejeşti extraordinare, nu doar în Franţa ci şi în lumea întreagă, a fost protagonista celor mai strălucite succese pe care poate să le obţină o femeie într-un mediu complet străin ei: câmpul de luptă.

La Ziua de 30 mai 1431 a ramas data de referinta in istoria Frantei, ca simbol al patriotismului extrem, marcat prin faptul ca, in acea zi, a fost arsa de rug Ioana d’Arc, fecioara din Orleans, care s-a pus in fruntea ostilor, ca sa infrunte inamicul si sa-l invinga.

Spre finalul călătoriei am văzut și Moulin Rouge (moara roșie) celebrul cabaret construit în anul 1889. Este cel mai cunoscut cabaret din lume renumit pentru renașterea modernă a dansului can -can.

pasionat

Suntem doi tineri căsătoriți pasionați de călătorii, iubim să călătorim și să cunoaștem locuri noi, tradiții și oameni din toate colțurile lumii. Am creat acest site din dorința de a împărtăși din experiențele noastre minunate și pentru a vă inspira în alegerea destinațiilor de vacanță.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *