Paris, oraşul iubirii!

Spread the love

Am revenit după 14 ani in orașul iubirii, Paris. Este oraşul in care fiecare dintre noi îşi doreşte sa ajungă măcar o dată in viață. Parisul este capitala și cel mai mare oraș din Franța, denumit și orașul îndrăgostiților.

A fost printre primele orașe din Europa care a introdus iluminatul stradal. Numele Paris derivă de la primii săi locuitori, tribul galic cunoscut ca parissi. Paris orașul iubirii, este azi unul dintre cele mai mari centre economice, culturale, din lume, iar moda, divertismentul, arta l-au clasat printre orașele de top. Parisul oferă o mulțime de obiective turistice. In ceea ce priveste muzeele, lista este foarte lungă.

Aici  putem enumera  Louvru, Muzeul Orsay, Muzeu de artă impresionistă, Centrul Georges Pompidou clădire ce găzduieşte muzeul de arte moderne şi lângă care se află şi atelierul lui Constantin Brâncuşi, Muzeul Picasso, Muzeul Edith Piaf,   Muzeul Armelor, Muzeul de publicitate, Muzeul Păpuşilor, Muzeul Obiectelor Contrafăcute, Muzeul Muzicii, Muzeul Marinei, Muzeul de Stiință si Industrie, Muzeul de Istorie Naturală.

Important de stiut daca mergeți in Paris

Daca alegeți sa călătoriti cu Wizz-Air, să știți că aeroportul Beauvais, este la doua ore distanță de Paris si transferul se face cu autobuzul de la firma Aerobus, pe care-l găsiți imediat ce ieșiți din terminal, sau puteți cumpăra biletele online la un pret mai mic. Prețul unui bilet este de 18 euro per sens de persoană. Autobuzul vă duce până in autogara Porte Maillot, de unde puteți lua metroul. În schimb daca mergeți cu Lufthansa, aeroportul este in Paris, si aveți acces mai usor la metrou.

Mijloacele de transport în comun : noi am stat 9 zile si am optat pentru un abonament de cinci zile ce acoperea zona 1-3, incluzand metrou, tren, autobuze, cu 43 euro per persoană. Insă atentie daca veti merge la Versailles, orașul face parte din zona 4 iar abonamentul nu acoperă această zonă. Trebuie sa va luati bilet de tren separat. În Paris obiectivele turistice sunt la distanță unul de celalalt, si veti avea nevoie de mijloacele de transport. De aceea se rentează abonament, un bilet costa 2.5 euro per sens de persoană însă pentru a ajunge la un anumit obiectiv este nevoie sa schimbați doua sau poate chiar trei mijloace. Clar pentru cine sta mai multe zile, abonamentul este soluția. Există si abonament pentru 3 zile zona 1-3 si costa 32 de euro per persoană. Cazarea am avut-o de pe booking in zona Grand Arch de la Defense. Dacă sunteți la Paris si aveti timp la dispoziție puteți da o fugă si până in Normandia pentru a vedea mont Saint-Michel aveți aici detalii : http://pasionatidecalatorii.ro/2023/09/23/mont-saint-michel-este-unul-din-simbolurile-frantei-care-uneste-cerul-marea-si-pamantul-natura-si-oamenii-este-asemenea-unei-calatorii-in-evul-mediu-stradutele-sunt-inguste-intortocheate/

Obiective turistice populare în Paris!

Catedrala Note Dame don Paris, situată între cele două brațe ale Senei, este cel mai longeviv și spectaculos obiectiv al Parisului. Fiind prima catedrală construită în stil gotic pe care am văzut-o m-a impresionat foarte tare. Notre Dame este o emblemă a stilului gotic. Eu am avut norocul să o văd in toată splendoarea ei, in anul 2009. Momentan catedrala este in construcție dupa incendiul din 2019.

Notre Dame văzută de pe Sena inainte de incendiu

Notre Damme înainte si după incendiu

Sacre Coeur

Este o biserică foarte frumoasă, construită pe o colină înaltă deasupra Parisului. In biserică se află unul dintre cele mai mari mozaicuri din lume infatisandu-l pe Isus victorios după înviere cu brațele întinse. Clopotul cântărește peste 19 tone și este cel mai greu din lume. Interiorul este construit în stil romano – bizantin . Din fața bisericii se poate vedea întregul Paris. Bazilica Sacre Coeur și împrejurimile alcătuiesc un cadru de poveste. Biserica este dedicată Sfintei Inimi a lui Hristos. Piatra de temelie este pusă în anul 1875, capodopera fiind finalizată în anul 1914. Este construită din piatră travertin, din calcit fapt ce asigură albul imaculat ce va dăinui pentru totdeauna.

Impunătoare și fără egal

Colina Montmartre se află în nordul Parisului, la 130 de metri înălțime. Desemnat in mod oficial un cartier istoric, Monmartre este unul dintre cele mai pline de culoare cartiere din Paris, astfel incat nu surprinde pe nimeni faptul ca aceasta zona este extrem de populara in randul turistilor. Cartier al artiștilor în secolul trecut și locul în care se adunau pictori faimoși precum Picasso, Modigliani sau Van Gogh, Montmartre și-a păstrat până în prezent aerul boem al acelor vremuri.

Tot in zona Montmartre este si celebrul cabaret Moulin Rouge (moara roșie) construit în anul 1889. Este cel mai cunoscut cabaret din lume renumit pentru renașterea modernă a dansului can -can.

Disneyland

DISNEYLAND locul în care visează fiecare copil să ajungă. Auzisem de acest loc mirific încă din copilărie de la o prietenă care a stat o săptămână în Paris. Din povestirile ei m-am îndrăgostit de acest minunat oraș. Legea atracției, universul, Dumnezeu au făcut ca într-o zi, peste ani să ajung pentru prima dată în străinătate și în Paris. De atunci în fiecare an mi-am propus sa vizitez diferite țări, orașe, locuri.

Disneyland Paris este un complex de distracții și recreere. Este situat la 32 km distanță față de centrul Parisului. Prima impresie a fost waw fabulos, o lume de vis în care defilau toate personajele din poveștile cu care am crescut. Parcul este forma din două zone tematice importante: Multitudinea de jocuri ( trenulețe, mașinuțe, lumea piraților etc) și Walt Disney Studio unde se toarnă renumitele desene animate. În interior putem vedea și hoteluri centre comerciale, suveniruri. Biletele costă între 50 și 70 de euro.

Toate oferă același lucru și anume vizita de o zi în parc. În centrul parcului este castelul Disney. Oricine găsește ceva de făcut în acel parc. Cei mari preferă Adventureland și Discoveryland iar cei mici au zona Fantasyland dedicată vârstei lor. M-am dat cu trenulețul ce căuta comoara piraților, a fost înspăimântător dar frumos.

Cel mai așteptat moment este parada personajelor Disney la ora 17:30. Parada se desfășoară ca un carnaval pe teme: Peter Pan, Micki Mouse, Minnie, Spiderman etc. Cei mici sunt foarte entuziasmați, pentru ei este chiar o călătorie în lumea basmelor. Ca timp de vizitare, greu de spus o zi nu ajunge să îți satisfaci curiozitățile, dar te poți bucura de ceea ce îți place cel mai mult.

Disneyland, lumea basmelor!

Parada Prințeselor la Disneyland!

Palatul Versailles

Este situat în localitatea cu același nume, se înscrie printre cele mai remarcabile monumente din Franța. Reprezintă un simbol al monarhiei absolute, reședință regală pentru regii Franței. Ne-am adâncit în opulența palatului și ale grădinilor acestuia într -un tur ce a durat patru ore.

Am admirat extravaganța lui Ludovic al XIV- lea regele Soare, care a construit masivul complex de 700 de camere, impodobindu-l cu luxul specific glorioasei monarhii franceze. Palatul are peste 13.000 de obiecte de artă, mobilier de calitate, camere somptuoase și grădini cochete. Întinzându-se pe aproape 815 hectare de pământ, seria de grădini, cuprinde grădini obişnuite cu statui şi fântâni, o livadă de portocali, grădini de legume, un imens lac artificial şi chiar o grădină zoologică. Este interesant de mentionat ca Palatul are 2100 de ferestre, 67 de scari interioare, 1250 seminee si numeroase obiecte de arta: tablouri, ceasuri, decoratiuni, obiecte din materiale pretioase, cum ar fi aurul, coloane de marmura sculptata si multe altele.

Sala Oglinzilor este considerată pe bună dreptate cea mai grandioasă și impresionantă priveliște a Palatului Versailles. Sala uimește și încântă prin bogăție și lux. Fiecare detaliu al interiorului este decorat cu aur. Oglinzi uriașe, sculpturi și numeroase candelabre de cristal sunt combinate armonios într-un singur ansamblu.

Sala construita intre 1678 și 1684 și renumita pentru cele 350 de oglinzi, are o lungime totala de 800 de metri și a găzduit multe evenimente importante de-a lungul istoriei, cum ar fi semnarea Tratatul de la Versailles din 28 iunie 1919, care a pus capăt Primului Război Mondial.

 Gradinile Versailles, sunt considerate cele mai frumoase din lume, fiind opera arhitectului Andre Le Notre. Sunt impresionante si decoratiunile din gradina: fantani si sculpturi inspirate de mitologiile greaca si romana.

Turnul Eiffel din Paris

Este unul dintre cele mai cunoscute și vizitate obiective turistice din lume. Înalt de 300 de m are 1710 scări. Otelul folosit în construcția turnului se spune că ar fi fost fabricat la Reșița. Gustavo Eiffel a proiectat turnul reușind să își pună amprenta pentru totdeauna. Paris orasul iubirii și Turnul Eiffel sunt două elemente inseparabile.

Ceea ce puţini ştiu este că siguranţa construcţiei turnului dar şi posibilitatea de a ridica o astfel de structură foarte grea într-un timp record şi fără să se prăbuşească se datorează unui inginer român. Se numea Gheorghe Pănculescu. Însuşi Gustave Eiffel a recunoscut că ridicarea turnului a fost posibilă datorită unei invenţii inginereşti a lui Pănculescu.

Fascinat de construcţii, în special metalice, Pănculescu a absolvit o universitate tehnică din Elveţia, una dintre cele mai bune din Europa acelor vremuri. Se numea Universitatea de Ştiinţă şi Tehnologie de la Zurich. Datorită aptitudinilor sale a fost cooptat în cadrul unui dintre cele mai importante companii inginereşti din Franţa, ”Société des Établissements Eiffel”, patronată de inginerul francez Gustave Eiffel .

Pret Bilete Turnul Eiffel Biletul de intrare de bază are un preț de 39 EUR, oferindu-vă acces la etajul 2 al turnului pe scări. Preturile cresc daca alegi liftul.

Transport

Transport:
Metrou: Trocadero – M6, M9; Ecole Militaire – M8; Champ de Mars RER-C.

Orar:
De la mijlocul lunii iunie pana la inceputul lunii Septembrie:
Lifturi: 09:00 – 00:45 (ultimul lift spre varf la 23:00).
Scari: 09:00 – 00:45 (ultima intrare la 00:00).

In restul anului:
Lifturi: 09:30 – 23:45 (ultimul lift spre varf la 22:30).
Scari: 09:30 – 18:30 (ultima intrare la 06:30).

Muzeul Luvru

Este cel mai mare muzeu de artă din Franța. Deține peste 350.000 de exponate inestimabile. Din anul 2008 colectia Muzeului Louvre este impartita in opt categorii distincte: Egiptul Antic; Antichitati din Orientul Apropiat; Grecia, Etruscii si Imperiul Roman; Arta Islamica; Sculptura; Arta decorativa; Pictura; Printuri si Desene.

Colectia de tablouri numara peste 6000 de piese datand din secolul al XIII-lea si pana in 1848. La Louvre poate fi gasita si capodopera lui Leonardo da Vinci, Mona Lisa printre multe alte opere de arta de o valoare inestimabila. Muzeul este deschis zilnic de la 9:00 AM la 18:00 PM
Luvrul este inchis in zilele de marti si in datele de 1 ianuarie, 1 mai, 11 noiembrie si 25 decembrie.

Preturi:
Când cumpărați la casa de bilete de la Louvre, biletul costă 15 euro, iar online – 17 euro. Astfel, plătiți 2 euro mai mult, dar nu stați la coadă. Copiii și adolescenții minori au dreptul la acces liber la muzeu.
Persoanele sub 18 ani pot intra gratuit (este necesar un act de identitate).
De asemenea alte categorii beneficiaza de intrare gratuita cum ar fi: persoanele cu handicap si insotitorii lor, profesorii si studentii la arta. In poze putem observa celebra pictură Gioconda, coroana regelui Ludovic al XV lea, colierul si cerceii împărătesei Marie Louise a doua soție a lui Napoleon Bonaparte I si apartamentul lui Napoleon.

Champs Elysees, cel mai renumit bulevard din Paris

Multe evenimente importante au loc pe acest bulevard bine-cunoscut, din Paris cum ar fi parada militara care celebreaza Ziua Nationala a Frantei in data de 14 Iulie, manifestarile din noaptea Anului Nou si finalul celei mai prestigioase intreceri cicliste, Turul Frantei. Sute de magazine ale unor firme cunoscute in toata lumea, cinematografe, teatre si restaurante animeaza zona zi si noapte. Champs-Élysées este un motiv foarte bun pentru a alege un hotel in zonă pentru cei ce viziteaza Parisul.

S-a întâmplat chiar sa fie Turul Frantei, am profitat de ocazie si am urmărit live finala. Mai întâi au defilat sponsorii, cu siglele si produsele lor prezentate in stiluri aparte. După care au venit cicliștii, de nedescris in cuvinte viteza si sincronizarea lor.

Turul Franței  este o competiție ciclistă anuală ce se desfășoară în Franța și în țările din jurul ei. Organizată pentru prima dată în anul 1903, acoperă o lungime totală de peste 3.600 km și se întinde pe durata a trei săptămâni. Datorită prestigiului pe care l-a căpătat de-a lungul timpului, competiția atrage la start cicliști și echipe din întreaga lume.

Transport:
Metrou si RER: Champs-Elysées – Clémenceau (M1), Franklin D. Roosevelt (M1), George V (M1), Charles de Gaulle

Domnul Invalizilor, Mormantul lui Napoleon

Turistul care a ajuns în Paris şi şi-a propus să vadă mormântul lui Napoleon Bonaparte, trebuie să ştie că acesta se află în Domul Invalizilor, din Arondismentul 7. Aici se poate ajunge foarte uşor din Place de la Concorde (cea mai mare piaţă a capitalei Franţei), fiind în apropierea Grădinilor Tuileries, opus Arcului de Triumf, la capătul unuia dintre cele mai faimoase bulevarde din lume, Champs-Elysees, traversând Podul Alexandru al III lea, la câţiva paşi de Ambasada României.

Domul Invalizilor face parte dintr-un complex de mai multe clădiri, acestea cuprinzând câteva muzee şi monumente legate de istoria militară a Franţei, el găzduind la momentul creării sale un spital (care încă mai funcţionează la o capacitate mai mică) şi un azil pentru veteranii de război.

Mormântul lui Napoleon

Statuia Ioanei d Arc

Una dintre femeile care au rămas vii în memoria omenirii prin imensul său sacrificiu şi curajul său extraordinar, este Ioana d′Arc, numită Fecioara din Orleans. Figura sa eroică, admirată pentru faptele sale vitejeşti extraordinare, nu doar în Franţa ci şi în lumea întreagă, a fost protagonista celor mai strălucite succese pe care poate să le obţină o femeie într-un mediu complet străin ei: câmpul de luptă. Un strateg militar talentat și un Sfânt Patron al Franței, care a ajutat la câștigarea independenței țării sale și la restabilirea regelui de drept.

La Ziua de 30 mai 1431 a ramas data de referinta in istoria Frantei, ca simbol al patriotismului extrem, marcat prin faptul ca, in acea zi, a fost arsa pe rug Ioana d’Arc, fecioara din Orleans, care s-a pus in fruntea ostilor, ca sa infrunte inamicul si sa-l invinga.


Grădinile si Palatul Luxembourg

Grădinile Luxemburg sunt o oază de verdeață întinsă pe 25 de hectare în inima Parisului. Presărate cu statui, fântâni și flori, acestea sunt cele mai romantice grădini din Paris. Au multe atracții pentru copii: ponei, carusele, spectacole de păpuși. Parizienii le iubesc și sunt aglomerate în zilele însorite. 

Palatul a fost construit pentru Maria de Medicis, mama lui Ludovic al XIII-lea. Aceasta era de origine italiana, asa ca arhitectul a construit palatul in stil florentin. In prezent cladirea adaposteste Senatul Francez.

Muzeul de Istorie Naturală

Născut odată cu Revoluția Franceză, în 1793, Muzeul Național de Istorie Naturală din Paris este unul dintre cele mai vechi muzee de acest gen din lume. Colecția sa este fabuloasă, de 62 de milioane de piese. Inedit la acest muzeu este că include și o grădină botanică, numită „Le Jardin des Plantes”, care se întinde pe o suprafață de 23 de hectare. La nivelul 0 si 1 sunt specimene marine si terestre care ilustreaza diversitatea vietii. La nivelul 2 sunt prezentate modificări aduse de om asupra mediului natural şi ceea ce poate provoca acest lucru asupra evolutiei vietii. La nivelul 3 este ilustrata evolutia vietii si a mecanismelor sale principale. Sunt foarte multe animale in marime naturala, lei, tigrii, panteră, căprioare, elefant etc. Biletul costă 6.5 euro de persoană.

Casa lui Victor Hugo

Victor Hugo (n. 26 februarie 1802, Besançon, Franța – d. 22 mai 1885, Paris, Franța) a fost un poet, dramaturg și romancier francez.
Este cunoscut mai ales ca poet, dramaturg și romancier, dar a fost, de asemenea, un activist politic și un susținător vocal al justiției sociale și al drepturilor omului.
Victor Hugo a fost mai mult decât un mare scriitor francez: a fost un important om politic care toată viața sa a luptat pentru cele trei trei principii atât de prețuite în Franța: libertate, egalitate si fraternitate.

Printre operele sale cele mai cunoscute se numără Mizerabilii și Notre-Dame de Paris.
Primul său succes răsunător a venit în 1831, când a fost publicat romanul ‘Notre- Dame de Paris’, tradus în mai multe limbi. Cartea lui Hugo a făcut catedrala Notre Dame celebră în toată lumea.
De-a lungul anilor, „Mizerabilii” a cunoscut nenumărate reeditări, a inspirat peste o sută de adaptări cinematografice şi tot atîtea opere.
Victor Hugo a murit de pneumonie pe 22 mai 1885, la vârsta de 83 de ani, iar dispariția sa a fost plânsă de întreaga Franță. Președintele Franței, i-a oferit o înmormântare națională, la care au participat două milioane de oameni, în procesiunea de la Arcul de Triumf până la Panthéon, unde a fost înmormântat. Acolo, împarte cripta cu Alexandre Dumas și Émile Zola.

Arcul de Triumf din Paris

De la Arcul de Triumf pornesc artere de circulatie in toate directiile si de aceea piata Charles de Gaulle in care este situat Arcul este cunoscuta si sub numele de „Piata Stelei” (Place de l’Étoile). Arcul se afla la capatul de Vest al vestitului bulevard Champs Elysees. Arcul de Triumf este un omagiu in onoarea celor ce au luptat pentru Franta, in special in timpul razboaielor napoleoniene. Pe interior si deasupra Arcului sunt inscriptionate numele tuturor generalilor si razboaielor purtate. Accesul pietonilor la Arc se face printr-un pasaj subteran. Arcul de Triumf este unul dintre cele mai importante simboluri ale Frantei si de aceea vizitarea sa nu trebuie ratata sub nici o forma daca te afli in Paris.

Phanteonul din orasul iubirii

Panthéonul este o biserica neo-clasica din Cartierul Latin al parisului. A fost inial o manastire ce purta hramul Sfantului Genevieve (sfantul protector al Parisului), devenind mai tarziu locul unde aveau sa fie inmormantati eroii Frantei, rol pe care il indeplineste si in ziua de azi.

Deasupra intrarii este insciptionat „Aux grands hommes la patrie reconnaissante” (Pentru mari oameni, patria recunoscatoare). Printre cei inmormantati aici se afla Voltaire, Rousseau, Honoré Mirabeau, Marat, Victor Hugo, Émile Zola, Jean Moulin, Marie Curie (singura femeie onorata astfel), René Descartes si arhitectul bisericii. Preț intrare 8 Euro adulti.

Boserica Saint -Sulpice, Paris

Bazilica Saint Sulpice este o biserică construită în stil gotic cu multe elemente baroc și neoclasic.

Unică în felul ei prin asimetria turnurilor de pe faţada principală, această biserică din apropierea grădinilor Luxemburg este a doua ca mărime din Paris, după celebra Notre Dame.
Se află într-o piaţetă liniştită, care poartă numele aceluiaşi sfânt şi unde periodic se organizează expoziţii ambulante ale artiştilor aflaţi în căutarea faimei pariziene.

Hotel de Ville

Nu, nu este vreun hotel de mare renume, ci este chiar primăria Parisului. Pe langa faptul ca aici isi are biroul primarul Parisului, cladirea mai gazduieste si o serie de evenimente si recepții. Are o faţadă impresionantă, cu sculpturi în piatră, statui şi un acoperiş cu turnuri. In fața primăriei este amplasată emblema Jocurilor Olimpice, care vor avea loc la Paris in anul 2024.

Place de la Concorde

Obeliscul din Luxor, care are o înălţime de 25 de metri şi o greutate de aproximativ 230 de tone, a fost amplasat în 1836 în Place de la Concorde din Paris, după ce guvernatorul Egiptului, Mohamed-Ali, l-a donat Franţei în anul 1829. Anterior, obeliscul era amplasat în Templul din Luxor, în Cairo, dar a ajuns în Franţa în semn de mulţumire adus de Egipt faţă de munca depusă de Champollion în descifrarea hieroglifelor egiptene şi pentru descoperirea traducerii lor.

Podul Alexandru al III-lea

Constructia podului a avut loc la sfarsitul secolului al XIX-lea si a durat aproape 3 ani. Structura a fost facuta intr-o fabrica iar apoi transportata si asamblata cu ajutorul unei macarale imense. Este construit din otel si piatra in stilul Art Nouveau. Podul este decorat cu felinare, ingeri si nimfe. La capetele podului sunt statui poleite cu aur asezate pe piloni de 17 metri inaltime. Podul, care reprezinta simbolul prieteniei ruso-franceze, a fost numit dupa tatal Tarului Nicolae al II-lea, Tarul Alexandru al III-lea.

Cartierul Latin din Paris

Numele provine din Evul Mediu, când studenții din Sorbona locuiau în cartier și au folosit latina ca limbă de studiu. Cartierul Latin din Paris se află in arondismentul cinci si o parte din arondismetnul sase si este inima malului stang al Senei, in jurul Universitatii Sorbona. Sorbona este una din cele mai vestite si distinse institutii de invatamant din lume, fondata in 1253 drept colegiu pentru educarea studentilor teologi saraci.

Cunoscut pentru viața sa studențească, atmosfera plină de viață și bistrourile sale, Cartierul Latin este printre cele mai frecventate zone ale Parisului.

Cafenele, restaurante, turiști, studenți, grădini, muzee, magazine, acest cartier este foarte popular așa că o excursie la Paris nu este completă fără o plimbare prin Cartierul Latin. Boem, pitoresc si foarte cosmopolit pare acest cartier parizian.

La Defence

Zona La Defence este cea mai modernă zonă din Paris, fiind totodata unul dintre cele mai importante cartiere de afaceri din Europa.

În zonă există zgârie nori care aparțin celor mai importante companii, atât din Franța, precum și din întreaga lume. Clădirile futuriste ne-au dus cu gândul la alte orașe cosmopolite precum New York și Toronto.

În concluzie

Parisul este simbolul Franței, orașul îndrăgostiților și orașul viselor. În acest oraș, fiecare colț, fiecare stradă și fiecare curte este impregnată cu un spirit francez incredibil. În fiecare an, milioane de turiști vin în Paris.

Parisul este un oraș căruia marii scriitori și poeți și-au dedicat lucrările, iar artiștii din acest oraș au căutat inspirație. Parisul are un număr imens de atracții pe care turiștii din diferite țări le îndrăgesc atât de mult.

Parisul are atât de multe fețe încât este imposibil să-l cunoști într-o singură vizită sau în zece , de fiecare dată deschide o latură diferită a lumii sale originale. Parisul este țesut din istorie, artă, modă, viața de afaceri, cafenele stradale, cabarete si bineînțeles romantism. Parisul este adesea numit orașul iubirii, iar acest lucru nu este întâmplător, pentru că orașul a absorbit povești de dragoste de secole, zidurile lui de piatră încă păstrează secretele inimii cuiva și dramele amoroase încurcate în intrigi.

pasionat

Suntem doi tineri căsătoriți pasionați de călătorii, iubim să călătorim și să cunoaștem locuri noi, tradiții și oameni din toate colțurile lumii. Am creat acest site din dorința de a împărtăși din experiențele noastre minunate și pentru a vă inspira în alegerea destinațiilor de vacanță.

Articole recomandate

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *