Cappadocia și misterele ei

Spread the love

Cappadocia numită și ,, Tărâmul cailor frumoși ” este o regiune din Anatolia Centrală (Turcia) ce cuprinde mai multe orașe. Cele mai cunoscute din punct de vedere turistic sunt: Goreme, Uchisar, Nevsehir, Kaimakli. Incredibil de frumos, ireal, acest loc este atât de pitoresc și plin de magie încât cuvintele nu sunt suficiente ca să descrie frumusețea lui. Bineînțeles că am văzut foarte multe poze înainte de a ajunge aici dar magnitudinea a ceea ce am văzut depășește orice imaginație. Locul arată că și cum ar fi de pe altă planetă. Întrebarea este cum s-au format aceste zone unice în lume.

Cu mii de ani în urmă în Cappadocia au erupt doi mari vulcani, marea s- a retras a săpat în pământ scoțând la suprafață acest tuf ( rocă formată prin acumularea și consolidarea cenușii, nisipului provenite din erupțiile vulcanice). Datorita eroziunii vântului și apei dealurile au început sa aibă o formă conica. Tuful vulcanic are proprietatea de a menține o temperatura constanta de 18 grade.

Privind formațiunile din tuf
Prima zi în Cappadocia

Cu mai bine de 2000 de ani în urmă, creștinii au părăsit sudul, de teama persecuției romane, și au ajuns aici, în inima Turciei, unde au găsit aceste grote fabuloase, pe care, inspirați fiind, le-au mărit și le-au îmbunătățit. În felul acesta, au luat naștere sate întregi dar și biserici creștine cunoscute în întreaga lume, cele din Goreme si Urgup fiind printre cele mai vechi.

Cerul gri închis splendid

Cele mai cunoscute sate din Cappadocia sunt :

Goreme Cappadocia

Satul Goreme a fost votat drept unul dintre cele mai frumoase asezari rurale din lume de catre cateva reviste de calatorie. Cu fatadele lor de piatra, casele pe jumatate ingropate in rocile vulcanice ascund adevarate labirinturi subterane.

Aici locuiau odată oameni

Chiar la marginea satului Goreme se afla un sit din patrimoniul UNESCO, Muzeul in aer liber din Goreme. Aici se ascunde in roca vulcanica un intreg complex monahal cu biserici rupestre si chilii ale calugarilor proto-crestini. Peretii asezamintelor adapostesc fresce fabuloase in stil bizantin. Complexul dateaza din secolele X-XII, cand Cappadocia era un important centru religios bizantin. Din Octombrie 2018 costul biletului de intrare este 45 LT și programul de vizite pe perioada verii (Mai – Octombrie) este 08:30 – 19:00, iarna (Noiembrie – Aprilie) se închide cu 2 ore mai devreme.

Biserică din secolul XI
Ce loc pitoresc deosebit de frumos
Chipurile au fost scrijelite de către arabi

Pictură din secolul XI

Kaimakli

Cel mai mare oraș subteran din zonă, adăpostea aproximativ 3500 de oameni primii creștini s-au refugiat în aceste locuințe. Este format din 8 etaje, toate situate sub pamant, doar 4 dintre ele fiind deschise pentru public, toate spatiile fiind organizate in jurul putului de ventilatie. Aceste orașe subterane pot fi vizitate, se coboară etaj cu etaj. Constructia subterana avand structura unor incaperi ce comunica prin tunele sapate in piatra, poate produce efecte neplacute persoanelor ce sufera de claustrofobie. Nu este un loc in care se vor simti bine. Este interzisă intrarea persoanelor care suferă de astm. Traseul este parcurs din loc in loc prin tunele foarte inguste, prin care poate trece aplecata doar o singura persoana. In aceste zone nu este permisa intoarcerea.

O cameră puțin mai spațioasă

Uchisar Cappadocia

Este situat in cel mai inalt punct din Cappadocia, la doar 5 km de Goreme. Castelul ofera o priveliste magnifica asupra imprejurimilor si a muntelui. Datorita eroziunilor care au afectat acest castel, nu este posibil accesul in toate incaperile. Multe biserici sapate in piatra au fost descoperite atat la periferia castelului, cat si in interiorul acestuia. Castelul este deschis zilnic de la ora 8.00 si pana la apus, iar pretul unui bilet este 6.5 lire. Îmi tresare inima de bucurie când mă uit la poze și ma gândesc ce trăiri intense și frumoase am avut în momentul în care am ajuns în vârful castelului. În sfârșit la picioarele mele se întindea ținutul Cappadocia. L-am cucerit după ani în care am visat, am sperat mi-am dorit din inimă să ajung. Momentul potrivit a venit și am ajuns cu ajutorul lui Dumnezeu chiar în ziua Sfintei Sărbători de Paște. Prima zi de Paște am petrecut-o într -un loc magic, simplu dar cu încărcătură pozitivă foarte puternică.

Felinarul dă o notă romantică locului în care este amplasat
Am cucerit Turcia

La poalele muntelui, lângă casa de bilete erau vânzători cu tot felul de fructe uscate deosebit de gustoase și migdale, alune, sâmburi de caise. Am cumpărat câteva sortimente de fructe confiate (curmale, caise, ananas, kiwi).

Colorate și gustoase

Valea Porumbeilor

Numele văii a fost dat datorită porumbeilor ce trăiesc în zonă. Aceștia erau folosiți de oameni în transmiterea mesajelor. Tot în Valea Porumbeilor este un pom în care turiștii au agățat amuleta numită Ochiul lui Allah. Am tot văzut peste tot această amuleta în forma de ochi și nu știam ce reprezintă. Ei bine este preferata turcilor. In credinta poporului turc, “ochiul rau” te protejeaza de toate energiile negative si de toate relele. Acestea vor fi indreptate spre ochi spargandu-se. Ai nascut? Ti-ai cumparat o masina noua? Ti-ai construit o cladire? Amuleta te protejeaza. Amuleta poate fi văzută atarnand intr-un taxi, prinsa pe hainele copiilor, atârnând deasupra pragului usilor magazinelor ca toti sa o vada.

Valea Porumbeilor

La sfârșit soțul a făcut o plimbare cu cămila, ne-am pozat și am plecat la cazare mulțumiți de tot ceea ce am trăit și am văzut în Cappadocia.

Nu am reușit să mergem cu baloanele de aer deoarece acestea se înălțau doar dimineața la ora 5 iar noi eram cazați la 90 km de Cacappadocia. Am rămas puțin dezamăgiți de acest aspect dar poate cu alta ocazie vom experimenta și asta.

Ce bucurii îți poți face în Cappadocia

  • Poți mânca înghețată turcească dondurma făcută din lapte de capră, Cappadocia este singurul loc în care înghețata are în compoziție lapte de capră și nu lapte praf
  • Poți cumpăra din magazin de optică medicală nu de la colț de stradă ochelari calitativi Optelli https://www.pinterest.com/pin/392165080026074983/ la un preț foarte bun bineînțeles practicând arta negocierii. Turcii se supără dacă nu negociezi. Folosind cuvintele magice Hagi România Discount vei avea mari șanse de reușită.
  • Cumpără brățări foarte frumoase din ceramică.
  • Bea cât mai mult suc proaspăt stors din rodii este delicios și sănătos.
  • Plimbă -te cu calul, cămila sau măgarul.

pasionat

Suntem doi tineri căsătoriți pasionați de călătorii, iubim să călătorim și să cunoaștem locuri noi, tradiții și oameni din toate colțurile lumii. Am creat acest site din dorința de a împărtăși din experiențele noastre minunate și pentru a vă inspira în alegerea destinațiilor de vacanță.

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *