Egipt, sfaturi de călătorie
Egipt, este o destinație de vacanță fascinantă, plină de istorie, cultură și peisaje impresionante. Însă, înainte de a vizita această renumită țară este bine să cunoaștem unele aspecte.
Documente si vize -pașaportul trebuie să fie valabil cel puțin sase luni de la data sosirii în Egipt. Viza poate fi obținută la aeroport sau prin e-visa online.
Clima și vremea – Egiptul are un climat deșertic, cu veri foarte fierbinți si ierni blânde. Cele mai bune perioade pentru a merge in Egipt sunt primavara(martie-mai) și toamna (septembrie-noiembrie).
Îmbrăcăminte si cod vestimentar – Egiptul este o țară predominant musulmană, iar respectarea codului vestimentar este importantă. Femeile ar trebui să poarte haine care să acopere umerii și genunchii, iar bărbații ar trebui să evite șorturile scurte. În zonele turistice, regulile sunt mai relaxate, dar respectul pentru cultura locală este esențial. In plus soarele fiind foarte puternic este de preferat să purtați tinute deschise la culoare, din in, sau materiale vaporoase. Eu am optat pentru rochii cu mânecă si inchise la gât pentru a mă proteja de soare, in special când mergeam in excursiile de o zi.
Sănătate în Egipt
Este bine sa vă faceți asigurare in țară pentru a beneficia de serviciile lor medicale in cazul in care se întâmplă să nu vă simțiți bine. Prietena mea a avut nevoie de doctor iar asigurarea respectiva a acoperit toate costurile. Evitați să beți apă de la robinet și cuburile de gheață, folosiți doar îmbuteliată. La hotel veti găsi apă in frigidere.
Schimb valutar Moneda oficială este lira egipteană (EGP). Este recomandat să aveti bani cash, deoarece nu toate locurile acceptă carduri de credit. Puteti schimba bani la aeroport, hoteluri sau bănci. De asemenea este ok sa cumpărati o cartelă telefonică din aeroport, pentru a beneficia de internet si pentru a vorbi in Egipt.
Transport – Egiptul are o rețea extinsă de transport, inclusiv autobuze, trenuri și metro în Cairo. Taxiurile și Uber sunt, de asemenea, opțiuni populare. Traficul poate fi haotic, cu reguli de circulație adesea ignorate. Condițiile drumurilor pot fi precare în unele zone.
Hărțuirea si excrocheriile –Turiștii pot fi ținta unor escrocherii comune, cum ar fi ghizii falși sau suprataxarea în piețe și restaurante. De asemenea hărțuirea turiștilor de către vânzătorii ambulanți, este la ordinea zilei. Evitați să intrați in vorbă cu ei, și nu le dați prea multe explicații fiindcă greu veți scăpa de insistențele lor.
Securitatea în Egipt
Instabilitatea politică și protestele pot apărea ocazional, în special în marile orașe cum ar fi Cairo. Există riscul de atacuri teroriste în anumite regiuni ale țării, în special în Sinaiul de Nord. Evitați zonele cunoscute pentru instabilitate. Noi in astfel de țări preferăm să mergem cu agenție de turism si nu pe cont propriu, pentru a avea o mai bună siguranță.
Egipt, câteva cuvinte
Egiptul este situat în nord-estul Africii și este în mare parte dominat de deșertul Sahara. Aproximativ 94% din teritoriul Egiptului este acoperit de deșertul Sahara, unul dintre cele mai aride și mari deșerturi din lume. Limba oficială este limba arabă, iar majoritatea egiptenilor sunt musulmani sunniți. Capitala Egiptului, Cairo, este situată în apropierea văii Nilului și este cel mai mare oraș din țară. Valea Nilului și Delta Nilului sunt cele două zone principale de așezare și dezvoltare umană.
Cazarea în Egipt
Noi am fost cazati la Stella di Mare în stațiunea Makadi Bay, localizat la 30 de km de Hurghada. In resortul Beach Resort & Spa 5*- Makadi Bay exista 490 de camere. Camerele au in dotare: telefon, aer conditionat, încălzire, uscator de păr, TV Satelit, seif, mini bar, grup sanitar propriu, balcon sau terasă. Resortul dispune de 5 piscine dintre care o piscina incalzita, 2 piscine principale si 2 piscine pentru copii.
Mâncarea este diversificată, gustoasă, micul dejun excelent. Personalul este prietenos, atent, zâmbitor. Piscinele sunt curate, grădinile bine întreținute, cu multă verdeață și spațiu de plimbare.
Grădinile mirobolante cu palmieri și multă verdeață!
Pentru cei care doresc să viziteze acest hotel , este bine de știut că există fenomenul de reflux , apa se retrage mult , de aceea este nevoie de papuci de apă . De aceea mulți turiști prefera să meargă pe dig și să coboare in apa de acolo.
Excursiile noi le-am cumpărat de la ghizi locali egipteni, la jumătate de preț față de agenția românească cu care am mers.
Muzeul Egiptean din Cairo
Egiptul atrage prin istoria si comorile mostenite din timpul faraonilor, prin relicvele si obiectele de arta expuse in Muzeul de Egiptologie din Cairo. Cu o istorie remarcabila, cu scrieri datând din 3100 i.Hr., culturii vaste a Egiptului îi este dedicat un muzeu propriu. Muzeul de Egiptologie este pur si simplu de neegalat, cu peste 136,000 de articole expuse, fara a mai mentiona cele cateva sute de mii de piese aflate la subsol. Muzeul este renumit pentru cele mai bune colectii de antichitati egiptene din lume.
Muzeul Egiptean găzduieşte cea mai mare colecţie de comori şi relicve ale lui Tutankhamon din întreaga lume! Masca mortuară de 11 kg şi sarcofagul de 110 kg ambele din aur masiv şi pietre preţioase ale lui Tutankhamon – sunt depozitate în singura sală din tot muzeul în care nu este permisă nici fotografierea şi nici filmarea. Sunt angajaţi care stau special în această încăpere pentru a nu le permite turiştilor să facă vreo poză pe furiş. Colecţia cuprinde mumiile unora dintre cei mai faimoşi faraoni ai Egiptului, inclusiv Ramses al II-lea, Seti I şi singura regină a Egiptului, Hatshepsut. În 2008, Muzeul din Cairo a fost mutat într-o locatie noua, imensa.
Celebra mască a lui Tutankhamon!
Piramidele din Egipt
A venit si ziua mult așteptată, cea a excursiei la piramide. Plecarea a fost la ora 3 dimineața, ne-a luat autocarul de la hotel. La ora 9 dimineața am ajuns in Cairo. Am vizitat Muzeul de Egiptologie iar mai apoi piramidele. Piramidele continuă si astăzi să uimească prin grandoarea lor. Situate la doar 12 kilometri distanta de capitala Cairo acestea se ridică impunătoare dominând întreg peisajul.
Cele trei piramide mari au fost denumite după faraonii : Keops, Kefren și Mikerinos. Piramida lui Keops este cea mai mare, impresionează prin dimensiunea sa copleșitoare. Când am ajuns lângă piramidă si i-am privit vârful mi s-a părut incredibil. Este colosală, și nu putem sa nu ne punem întrebarea cum de oamenii au reușit să construiască un asemenea edificiu.
Piramida lui Keops
Piramida dateaza din preajma anilor 2551-2528 i.Hr. si a fost ridicata de catre Keops pentru a-i servi drept mormant. Conform izvoarelor istorice, aproximativ 100.000 de barbati au contribuit la ridicarea acestei constructii monumentale, mutând blocurile de piatra care cantareau peste 2000 de kilograme. Ea masoara nu mai putin de 138 de metri in inaltime si este compusa din aproximativ 2,5 milioane de blocuri de piatra. Un bloc de piatră este imens, inimaginabil, incredibil de mare și greu.
Milioane de oameni au călătorit pe acest drum pentru a vizita unul dintre cele mai cunoscute monumente de pe glob. Marea Piramidă a fost numită una dintre cele șapte minuni ale lumii antice în secolul al doilea î.Hr. și este singura care a dăinuit. Piramidele din Giza sunt printre cele mai vechi și mai fascinante structuri de pe glob. Construite cu mii de ani în urmă, ele reprezintă o moștenire a realizărilor inginerești ale civilizațiilor din vechime, o moștenire antică bine conservată.
Piramida lui Keops, impunătoare si grandioasă!
Se poate observa că sunt ca o furnică in fața grandioasei piramide!
Marele Sfinx de la Giza
Marele Sfinx de la Giza este o statuie gigantică din calcar, înfățisând un leu cu cap de om, o altă minune a lumii. Este cea mai mare sculptură a Antichității, care a supraviețuit până astăzi, în ciuda eroziunii puternice. Cu fața spre soare, Marele Sfinx veghează răbdător pe Platoul din Giza, la 10 km de vest de Cairo, pe malul de vest al Nilului, la mică distanță de cele trei piramide. Monumentul are o înălțime de 20 m și o lungime de 73,5.
Una dintre teoriile Sfinx-ului este că monumentul a fost construit de către regele Khafra (2558 – 2532 î,Hr.), regele celei de a 4-a dinastii. Sfinxul se aliniază cu piramida faraonului, crezându-se că ar fi fost construit pentru a păzi mormântul acestuia. Bilete pentru a vizita Piramidele si Sfinxul. https://www.getyourguide.com/-t461744?locale=ro-RO¤cy=RON&src=bm&product_id=461744&option_id=828143&ttdwk28=28
Luxor
In altă zi am ales să mergem la Luxor si Valea Regilor. Până la destinație am avut de parcurs doar 4 ore. Odată ajunsi la Luxor sau Teba, fosta capitală a Egiptului Antic, am început ziua vizitând Templul de la Karnak. Cele 4 atracții principale ale sitului de la Luxor sunt: Templul Seti I de la Gurnah, Templul Hatshepsut e la Deir el Bahri și Templul lui Ramses al 2-lea.
Am intrat în templu pe o alee a sfincsilor cu cap de berbec şi corp de leu, întruchiparea lui Amun Ra. Ghidul ne-a spus, că majoritatea ruinelor și artefactelor de la Luxor, își păstrează încă formă originală. Tocmai de aceea, acest templu este cel mai mare muzeu în aer liber din lume. Și ce minunat este să pășești printre coloane sculptate, printre statui ce spun povești de secole. Odată trecută de intrarea în temple, se dezvăluie statuile uriașe ce-l reprezintă pe Ramses al II-lea, ce anunță maiestuos intrarea în marea sală a celor 124 de coloane. Turul templului continuă pe alte alei străjuite de o mulțime de alte coloane, statui, obeliscuri și piloni. Un obelisc a fost oferit Franței, se află la Paris in Place de la Concorde.
Valea Regilor
Este o vale din Egipt unde de-a lungul unei perioade de aproape 500 de ani au fost excavate morminte pentru faraonii și nobilii din Noul Regat Egiptean. Valea se află situată pe malul de vest al Nilului, în dreptul orașului Luxor. Un loc foarte interesant si captivant. Prețul biletului pentru intrarea la Valea Regilor costa 600EGP(12€).In pretul biletului este inclusa vizitarea a 3 morminte. Mormântul lui Tutankamon era contra cost dar ghidul ne-a zis ca nu merita vizitat deoarece comoara se afla la Cairo, o vazusem deja in muzeu. După piramidele de la Giza, Valea Regilor este cu siguranță cel mai căutat și vizitat loc din Egipt datând din Antichitate.
Dintre mormintele incluse în biletul general de intrare pentru Valea Regilor am vizitat mormintele faraonilor Ramses al IV-lea (KV2), Ramses al III-lea (KV11) și Tausert & Setnakht (KV14). Ramses al IV-lea a fost primul în care am intrat și a fost cel mai impresionant dintre cele 3 vizitate de pe biletul de intrare. Este un mormânt care are picturile foarte bine păstrate și care impresionează prin măiestria cu care au fost realizate hieroglifele. Acestea sunt prezente inclusiv pe mormântul propriu-zis, cât și pe pereți sau tavan.
Un loc plin de istorie , de energie , de trecut, prezent și viitor . Fascinant ! Nu am crezut că am să ajung vreodată aici și totuși am ajuns. Am conștientizat că timpul e nelimitat și noi , oamenii , o parte importantă a lui . Dar , indiferent , dacă suntem simpli oameni , regi , sau faraoni , am înțeles definitiv că , el , timpul este cea mai prețioasă resursă . Una de care , de fapt , nu noi dispunem : el dispune de noi ! Așa că : trăiți clipa ! Prezentul ! Trăiți tot ce puteți trăi ! Pentru că nu știm când timpul nostru poate fi sfârșit !
Templul lui Hatshepsut din Egipt
Hatshepsut este cunoscuta ca fiind prima regina cu putere absoluta din istoria Egiptului – prima femeia care a primit titlul de faraon. Hatshepsut este privita de catre egiptologii contemporani drept regina cu cel mai mare succes dintre faraonii-femeie – aceasta a condus tara mai mult decat oricare alta regină anterioara si posterioara ei, 21 de ani. Specialistii cred ca aceasta ar fi domnit intre anii 1503 i Hr. si 1482 i Hr. Regina Hatshepsut a avut parte de o domnie pacifică și prosperă. Este socotită drept „unul dintre cei mai faimoși faraoni” ai dinastiei a 18-a. A construit temple somptuoase și a protejat granițele Egiptului.
Templul lui Hatshepsut – este de fapt mormântul celei mai puternice femei faraon din istoria Egiptului. Impunătorul monument este situat vizavi de orașul Luxor. Este considerat o capodoperă a arhitecturii antice, cu cele trei terase care ies din stâncile Deir el-Bahari. Scara lunga de piatra merge pana la intrarea in templu. Pana la templu, se trece prin trei curți închise una într-alta. Aceste trei curti-terase sunt inconjurate cu figurine sculptate – vulturi păzitori, faraoni, modele geometrice. Majoritatea sculpturilor care o înfățișau pe regina au fost distruse de fiul vitreg al acesteia si succesorul ei la tron. Statuile reginei Hatshepsut, simbolizează autoritatea ei divină și legătura cu zeii. Prima dată in viață am văzut imagini cu templul, în celebrul film Mumia, foarte apreciat la vremea respectivă.
Ce încadrare frumoasă a templului sculptat în munte!
Vizită la fabrica de alabastru
Industria alabastrului este una dintre meșteșugurile din Egipt, unice, care s-au dezvoltat de la o generație la alta. Reprezintă sursa majoră de venit pentru mulți artizani care lucrează în principal în vestul Luxorului. Calcarul galben, granitul negru, bazaltul și marmura sunt cele mai proeminente materiale folosite în acest meșteșug, adus din regiunea muntoasă din ldquo. Poposim la așa numita fabrica de alabastru, în fapt un atelier de prelucrare, unde ni se face o demonstrație de către cioplitori, iar la etajul atelierului suntem invitați să facem cumpărături. Prețurile mi s-au părut exagerate, dar ei speculează si cer de 3 ori mai mult decât valoarea reală. Se negociază foarte mult orice produs, nestiind niciodată care este valoarea reală.
Sculptorii practicând meseria cu drag!
Momentul rugăciunii, toți meșteșugarii abandonează câteva minute munca, pentru a se ruga. Este ora de rugăciune si toți o respectă. Mi s-a părut impresionant!
Colosii lui Memnon
Coloșii lui Memnon, din Egipt, păzesc templul faraonului Amenhotep al III-lea. Acesta a fost venerat ca „zeu pe pământ” atât în timpul vieții, cât și după plecarea sa din această lume. Cele două statui masive de cuarțit, fiecare de aproximativ 20 de metri înălțime, ar putea fi reprezentări ale lui Amenhotep al III-lea (sunt grav deteriorate de la brâu în sus, deci nu se poate ști cu certitudine) și stau în fața primului pilon al templului mortuar al faraonului. Greutatea monumentelor este estimată la 800 de tone, fără a mai lua în calcul piedestalurile pe care sunt fixate. Coloșii lui Memnon sunt deteriorați, lipsindu-le fețele și coroanele regale înalte. Cu toate acestea, rămân uimitoare, iar prezența lor atestă nivelul de pricepere al constructorilor din timpurile străvechi.
Cei doi coloși se înalță grandioși dominând peisajul!
Croazieră pe Nil
Ca de obicei la excursiile de o zi în Egipt este inclusă și o masă de prânz la un restaurant local. Restaurantul nostru era foarte frumos amenajat cu terase multiple pe malul celălalt al Nilului. Pentru diversitate în program este inclusă și o traversare a Nilului cu barca cu motor. Am ajuns fix la pontonul restaurantului. Mâncarea de tip bufet suedez a fost gustoasă. După prânz ne-a preluat autocarul direct de la restaurant și ne-am reîntors la resort.
Navigatorul ne invita să ocupăm locurile în barcă! Egipt
O poză din barcă, Egipt
Safari in deșert
De regula, excursiile de tip safari în Egipt se gasesc la mai toti operatorii locali, inclusiv la receptia hotelului în care sunteți cazați. O excursie de genul include fie plimbare cu ATV-ul, fie plimbare cu jeep-ul (jeep safari), fie plimbare cu buggy. Un trip safari poate dura intre 2-8 ore, in functie de programul pe care-l alegeți. Noi am ales 2 ore doar pentru distracție, fără vizitarea satului de beduini, plimbare cu cămila sau show oriental. Cum te imbraci la safari Hurghada? In primul rand, cu haine pe care poti sa le murdaresti fara prea mari regrete sau pe care nu vrei sa le mai porti in vacanta respectiva.
Cea mai buna perioada pentru safari în Egipt poate fi in primavara (martie-mai) sau in toamna (octombrie-noiembrie), caci temperaturile se pastreaza inca placute, iar pe timp de zi nu vei avea parte de arsita specifica lunilor de vara. Noi am fost in aprilie, deci am prins temperaturi bune. Am lăsat orașul în urmă și am condus atv-ul prin deșert, de-a lungul coastei pitorești a Mării Roșii, până la cea mai mare peșteră de lângă mare, El Kahf. Ultima oprire a fost în „El Kahf”, un deal gigantic lângă mare, care este înconjurat de un peisaj natural uluitor.
Inexplicabil in cuvinte, ce senzații plăcute am avut conducând prin desert, văzând munții fără vegetație goi, ajungand la Marea Rosie si admirând peisajul mirific. Viața este dată ca sa fie trăită in cel mai frumos mod posibil. Fiecare simte cum este mai bine să își trăiască viata, însă pentru noi cea mai mare bucurie ne-o conferă călătoriile, experiențele vaste si inedite, trăirile unice.
Experiența din Egipt este de neratat, nu am fost peste tot, de exemplu la Orange Bay, dar poate într-o zi, ne vom reîntoarce in această țară minunată. Vă recomand si articolul despre , ,, Muntele Sinai”, iarăși o experiență înălțătoare http://pasionatidecalatorii.ro/2019/08/03/rasaritul-de-pe-muntele-sinai/