Am ales să scriu câteva informații însoțite de poze despre mâncarea turcească. Este prima noastră experiență culinară în Turcia. Am tot auzit de la prieteni că la turci se mănâncă mult și bine. Eram foarte curioși să vizităm dar și sa degustăm din mult lăudatele produse turcești. Prima experiență culinară am avut-o la un restaurant premiat cu Certificatul pentru Excelență din Istanbul situat în cartierul Besiktas https://www.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g293974-d799230-Reviews-Iskender_Iskenderoglu-Istanbul.html. Din partea casei am primit o lipie imensă cum nu am mai văzut nicăieri. Am comandat platou diversificat ce conținea: coaste de miel, carne de vită și un amestec de biftek din oaie, carne de pui, și garnitură două tipuri. Carnea a fost foarte fragedă, un deliciu. Pentru că porcul nu este folosit de către musulmani din motive religioase, la turci nu se prepară mâncare din carne de porc. Mielul gătit în diferite feluri face parte din meniul de bază al bucătăriei turcești, la fel oaia și vita.
În Kapadokia locuitorii cresc foarte multe capre și oi. Aici am optat pentru o porție de chiftele din carne de oaie și supă de linte. Ca supe în Turcia se servesc trei tipuri populare de supă : supă de linte, de roșii și supă de iaurt. Supa de iaurt are în compoziție iaurt, apă, orez și condimente.
Musaca am servit este foarte diferită de cea grecească preparată din carne franjurată de vită cu o crustă de brânză de capră, fără legume, ceapă și cartofi. A fost delicioasă mult mai gustoasă ca cea grecească din punctul meu de vedere.
Pește pane cu salată foarte bine gătit și condimentat cum trebuie. O gustare ușoară la ceas de seară.
Brânzeturile sunt foarte diversificate. Cele mai gustoase sunt cele de capră și oaie. Dimineața la fiecare mic dejun aveam de ales din foarte multe sortimente de brânză și cașcaval. Se știe ca turcii au un mic dejun bogat, diversificat de tip bufet suedez.
Ce desert mâncăm în Turcia
Cel mai renumit desert în Turcia este inghetata Dondurma. Inghetata turceasca are o textura elastica, cremoasă si gumoasa si o aroma speciala data de salep, un ingredient pudra obtinut din bulbii unui anumit soi de orhidee, dar si de mastic, o rasina obtinuta din arborele de mastic. Este atat de densa si de lipicioasa, incat uneori se consuma cu furculita si cutitul. Inghetata turceasca se topeste mult mai greu decat cea obisnuita, iar adevaratii iubitori de inghetata spun ca trebuie sa mananci dondurma cel putin o data in viata.
Baclavalele sunt specifice Turciei foarte gustoase, mult diferite de cele preparate în România. Sunt de două tipuri: preparate cu sirop și cu miere, cele cu miere sunt mai scumpe dar mai gustoase. Am probat cu miere și fistic.
Orezul cu lapte este servit peste tot ca desert principal. Este cremos seamănă cu budinca, iar deasupra are caramel.
Dulciurile servite la cina de tip bufet din cadrul hotelului. Nu ai cum sa reziști tentației oricât ai ține la siluetă.
Magazine de dulciuri
În fiecare magazin de dulciuri în care veți intra veți primi mostre din produse pentru a le degusta, cel mai bun rahat este cel cu miere, dar este și mai scump 60 lire turcești (40 lei kg). Cel cu zahăr este la jumătate de preț! Alte dulciuri conțin migdale, fistic, ciocolată, alune.
Ce bem în Turcia
Cea mai populară băutură este Ayran-ul, un lapte bătut cu apă și sare foarte ușor și un bun digestiv. Ceaiurile din Turcia sunt foarte populare și folosite, am băut ceai de kiwi, mere, rodie. După ce intri într-un magazin de suveniruri ești abordat și servit cu o ceașcă de ceai din partea casei. Am gustat din multe sortimente, am cumpărat și ambalate frumos pentru cadouri. Sucul de rodii stors proaspăt la presă a fost delicios, este bogat în antioxidanți.
Vinul de Kapadokia este cel mai renumit vin din Turcia. O sticlă costă 40 de lire turcești. O liră turcească este 0,72 lei. Preturile sunt foarte bune în Turcia.
Berea cea mai renumită este Efes, nu se găsesc băuturi alcoolice decât în magazinele ce dețin licență.
Ceaiul negru este servit peste tot la micul dejun.
Preturile pentru:
Mâncare și dulciuri
Platou de două persoane 80 de lire turcești, chiftele cu sos și garnitură de orez 20 de lire cam 18 lei porția de persoană. O porție de baclavale costă 10 lire = 7,2 lei, o înghețată 5 lire turcești. Leul fiind mai puternic ca lira turcească totul este mai ieftin ca în România.
Concluzii
Vizitați Turcia și implicit Istanbul deoarece veți fi foarte satisfăcuți din punct de vedere culinar. Mâncare multă, gustoasă și ieftină. Singurul inconvenient va fi acela de a vă întoarce cu câteva kg în plus. Am tot auzit de la prieteni că în Turcia se mănâncă foarte bine, confirm că așa este.