Istanbul, orașul savorilor orientale

Spread the love

Călătoriile au devenit un stil de viață, iubim să călătorim oriunde, oricând cu drag. Îmi doream de foarte mult timp să văd Turcia cu toate obiectivele ei turistice, astfel încât am ales un circuit lung 12 nopți de cazare și o sumedenie de zone ale Turciei ( Istanbul, Ankara, Kapadokia, Pamukale, Efes, Troia, Bordum, Kusadasi, Darndanale,Antalia, Side și multe altele). Când am ajuns la Istanbul, prima impresie a fost de grandoare. Străduțele unde eram cazați semănau cu cele din Hong Kong văzute la televizor. Plin de magazine la fiecare pas cu haine de toate categoriile, raiul cumpărăturilor.

Detalii istorice

Istanbul sau anticul Constantinopol, unul dintre cele mai cunoscute orașe ale fostului Imperiu Otoman. Este singurul megalopolis din lume întins pe două continente. Cu o populație de peste 18,8 miloane Istanbulul este un megalopolis, precum și principalul centru financiar, comercial și cultural al Turciei. Este capitala economică a Turciei și prefectura provinciei cu același nume. Partea europeană se află situată în regiunea istorică Tracia iar cea asiatică în Anatolia. Alături de Atena și Roma Constantinopol-ul, adică Istanbul-ul se clasau printre cele mai venerabile orașe ale Europei. El a fost înscris pe lista patrimoniului mondial al Unesco începând cu anul 1985. Asemănător cu Constantinopol-ul în evul mediu, astăzi Istanbul este cea mai mare aglomerare umană a Europei.

Clima

Istanbul se află în zonă temperată , fiind un oraș cu climat maritim mediteraneană de tranziție, media anuală a temperaturii fiind de 14,3 °C. Luna cea mai caldă este luna august, media temperaturii ajungând la 23,6 grade . Luna cea mai răcoroasă este luna ianuarie, media temperaturii fiind în jur de 5,8 °C. 

Obiective turistice de top

Palatul Topkapi este un muzeu din Istanbul , fostă reședință a sultanilor Imperiului Otoman timp de aproximativ de 400 de ani (1465-1856). Este o atracție turistică majoră a orașului. În anul 1985 a intrat în Patrimoniul Mondial Unesco. Cel mai renumit sultan al otomanilor Suleyman Magnificul a adus multe modificări palatului. Topkapi nu era o clădire propriuzisă la fel ca alte palate ci un mini-oraș unde locuiau la un moment dat aproximativ 4000 de persoane printre care gardieni, slujnice, medici,eunuci etc.

Complexul este bine păzit de către funcționari ai ministerului și membri ai armatei din Turcia. Este o operă inestimabilă de arhitctură cuprinzând numeroase clădiri și camere unde se găsesc exponate variate de la porțelanuri și covoare până la armuri și manuscrise islamice medievale. Este deschis de la ora 09 până la 17. Aici este expusă sabia lui Stefan cel Mare, pentru care România ar fi oferi o bucată de pământ Turciei în schimbul acesteia însă autoritățile turce nu au fost de acord președintele actual spunând că ,, ceea ce a fost cucerit rămâne la cei care au obținut victoria”. Alături de sabia românească stau și alte săbii la expoziție ca pradă de război.

Bujori cu miros parfumat

HAGIA SOPHIA Sfânta înțelepciune a fost catedrala patriarhiei de Constantinopol apoi moschee iar în prezent a devenit muzeu și are 1600 de ani. Este importantă pentru ortodoxia timpurie și pentru Imperiului Bizantin fiind primul exemplu de arhitectură bizantină. Interiorul său decorat cu mozaicuri, coloanele de marmură și acoperișul sunt de o mare importanță artistică. Se spune că slujbele ținute în Sfânta Sofia erau grandioase. Este locașul cel mai impresionant și venerabil al creștinismului ortodox și al creștinismului în general. prin dimensiunile și decorația de excepție a avut menirea să transmită timpului său și posterității puterea Imperiului și a împăratului Constantin. Biserica a devenit un prim simbol al măreției creștinismului.

Splendidă Sfânta Sofia

Pe unul din cercuri este scris Alah iar pe celălalt profetul Mahomed
Interiorul văzut din loja împăratului Iustinian, care ar fi spus după finalizarea lucrării văzând grandiosul lăcaș de cult,, Solomon……. Te-am întrecut!!!

Moscheea Albastră

Este cea mai cunoscută moschee din Istanbul și moscheea națională a Turciei fiind unul dintre simbolurile acestei țări.

Moscheea lui Ahmed I, cunoscută în toată lumea ca Moscheea Albastră din Istanbul datorită celor aproximativ 21.000 de panouri interioare de faianță în majoritate de culoare bleu, este impresionantă prin mărime. Astfel, clădirea are o capacitate de 10.000 de persoane, are 260 de ferestre, și adăpostește o școală religioasă, un spital și o cantină gratuită. Ahmed I a decis construirea clădirii din dorința de a ridica în Istanbul o moschee care să îi poarte numele, dar și care să concureze sau chiar să depășească în măreție cea mai importantă moschee din oraș la acea vreme, Hagia Sophia. Un aspect foarte important este acela ca se intră desculț în moschee. Fiecare persoană primește o pungă în care sa pună pantofii și începe turul în interior desculț. Muezinul face chemarea la rugăciune prin intermediul megafonului.

Părul obligatoriu acoperit

Palatul Dolmabahce cea mai mare și mai luxoasă reședință din Turcia: 15.000 de metri pătrați construiți, 285 de camere, fără a socoti băile, holurile și anexele. În palat se întâlnește opulența orientală a celor șase sultani care l-au locuit (ultimii conducători ai Imperiului Otoman). Este cea mai moderna constructie a perioadei in care a fost conceput, totodata cladirea cu cea mai puternica influenta occidentala. Palatul are 45.000 metri patrati de suprafata utilizabila, 285 de camere, 46 de sali, 6 bai turcesti, 68 de toalete.

Cea mai frumoasa parte a Palatului Dolmabahce este Mabeyn, locul in care sultanii discutau problemele de stat. La intrare, viziatorii sunt primiti in salonul Medhal, scarile de cristal (Kristal Merdiven) fac legatura cu etajul superior, salonul Süfera este locul in care erau delectati ambasadorii iar Kırmızı Oda (Camera Rosie) este cel in care acestia erau primiti de catre sultan. Toate infatiseaza maretia Imperiului Otomoan. Salonul Zülvecheyn de pe etajul superior este un pasaj spre camera speciala a sultanului din sectiunea Mabeyn. In aceasta camera speciala, exista o splendida baie turceasca, conceputa pentru sultan, pentru care marmura a fost adusa tocmai din Egipt.i

Atât candelabrul cât și scările sunt din cristal pur

Grădinile interioare sunt splendide, ele reflectă luxul, pasiunea pentru frumos și finețea a ceea ce urmează să vedem în palat. O fântână este amplasată în mijlocul grădinii, apă este de un verde smarald intens iar lalelele reprezintă finețea și delicatețea întregului stil arhitectural folosit în întregul complex.

Candelabrul din sala balurilor cântărește 4 tone și a fost dăruit sultanului de către regina Victoria a Angliei. Este construit din cristale.

Marele Bazar

Este primul pe listă în topul 50 al celor mai căutate destinaţii din lume şi cu siguranţă nu este călător care să fi vizitat Istanbulul fără să se fi oprit măcar o dată în Marele Bazar. Cel puţin pe noi, românii, ne leagă multe amintiri de acest loc, odată cu deschiderea graniţelor, în anii ‘90, piaţa autohtonă fiind invadată de mărfuri aduse de acolo de către mulţi dintre conaţionalii noştri, deveniţi comercianţi peste noapte.

Negoț în Marele Bazar

Oricât ai fi călătorit prin lume, în momentul în care ajungi la intrarea celei mai mari pieţe acoperite din lume te simţi copleşit şi intimidat, atât de numărul mare de magazine şi de mărfuri ce ţi se înfăţişează înaintea ochilor, cât şi de insistenţa comercianţilor. Turcii sunt neîntrecuţi la comerţ şi ştiu cum să te atragă. Odată ce contactul vizual a fost stabilit, sunt şanse mici să pleci fără să cumperi ceva. Vânzătorii te fac să te simţi important, vorbindu-ţi pe limba ta, apoi te invită în prăvălia lor, te servesc cu un ceai şi uneori îţi oferă şi câte un mic dar – deci scapă dacă mai poţi! Nu ai cum să ieși de acolo fără baclavale, rahat cu trandafiri sau cu migdale şi fără faimoasa lor cafea pentru ibric. Cât despre haine, acolo este raiul lor, începând de la produsele din piele, pentru care turcii sunt faimoşi, şi până la faimoasele fake-uri, în care sunt neîntrecuţi. Prada, Gucci, Vuitton, Hermès – orice îţi trece prin cap acolo găseşti, la preţuri de zeci de ori mai mici bineînțeles fake-uri dar foarte reușite. Eu mi-am luat două pereche de blugi Philip Plein.

Vedete care au vizitat bazarul

Marele Bazar din Istanbul atrage nu doar oamenii obișnuiți ci și mari vedete. printre vizitatorii Marelui Bazar s-au numărat, de-a lungul timpului, Angelina Jolie şi Brad Pitt, Tom Cruise, Venus Williams, Pamela Anderson şi Kirsten Dunst. Iar unii dintre ei au îmbinat afacerile cu plăcerea, profitând de şederea în Istanbul pentru a vizita faimoasa piaţă.

Patriarhia Constantinopolului

Patriarhia de Constantinopol (denumirea oficială este Patriarhia Ecumenică de Constantinopol) constituie în mod simbolic cea mai înaltă autoritate canonică a lumii creștin-ortodoxe. Patriarhul de Constantinopol este considerat ca fiind „primus inter pares“ („primul între egali“ – este un privilegiu onorific și nu jurisdicțional, dat mai mult din respect față de trecut) în raport cu ceilalți patriarhi creștin-ortodocși. Din tezaurul Catedralei Patriarhale „Sfântul Gheorghe“ din Fanar fac parte moaşte de sfinţi şi o bucată din coloana de care Mântuitorul Iisus Hristos a fost legat pentru a fi biciuit de soldaţii romani în timpul Sfintelor Sale Pătimiri, înainte de Răstignire. Obiectul a fost adus la Constantinopol de la Locurile Sfinte de Sfânta Împărăteasă Elena.Tot în Catedrala Patriarhiei Ecumenice sunt păstrate şi raclele cu moaştele Sfinţilor Ierarhi Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur, readuse la Constantinopol.


Am asistat la slujbă puțin

Croazieră pe Bosfor

Bosfor este strâmtoarea ce face legătura dintre Marea Neagra și Marea Marmara și alături de Darndanale desparte Europa de Asia. Pe ambele părți se află orașul Istanbul. Croaziera a durat o oră ocolind Bosforul am putut vedea atât partea europeană cât și cea asiatică. Partea europeană este înțesată cu cluburi exclusiviste și oamenii sunt mai distractivi. Proprietățile de pe partea europeană a Bosforului sunt mai ieftine, iar cele din zona asiatică duble ca preț, mult mai înstăriți fiind asiaticii. Și turcii care locuiesc în Istanbulul asiatic sunt mai conservatori.

Partea asiatică

Vizitați orașul Istanbul și nu veți regreta, veți vedea opulența și luxul în care au trăit sultanii, vă veți plimba cu barca pe Bosfor și veți pleca acasă cu sacoșele pline de chilipiruri. Despre gastronomie o să scriu un articol separat la categoria preparate culinare de prin lume adunate.

pasionat

Suntem doi tineri căsătoriți pasionați de călătorii, iubim să călătorim și să cunoaștem locuri noi, tradiții și oameni din toate colțurile lumii. Am creat acest site din dorința de a împărtăși din experiențele noastre minunate și pentru a vă inspira în alegerea destinațiilor de vacanță.

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *