Budapesta, o mică descriere
Budapesta este una dintre cele mai frumoase destinații din Europa. Budapesta, capitala Ungariei este inclusă în patrimoniul UNESCO. Metropola oferă o varietate de opțiuni de petrecere a timpului ca turist. Budapesta este împărțită în doua zone : Buda si Pesta. Buda se află într-o zona mai deluroasă unde sunt situate și cele mai vizitate atracții turistice: Dealul Castelului și Dealul Gellert. Pesta se află pe un teren mai plat și este despărțită de Buda de Dunăre.
Parlamentul din Budapesta
Clădirea Parlamentului Ungar este sediul Adunării Naționale a Ungariei, si una dintre cele mai vechi clădiri legislative din Europa. Se află in Piata Kossuth Lajos pe malul stâng al Dunării. Clădirea reprezintă cartea de vizită a capitalei și una dintre cele mai populare atracții turistice din țară. Clădirea fost construită pe parcursul a 19 ani, este realizată in stil neogotic și seamănă puțin cu Palatul Westminster situat in Londra. De remarcat este curățenia din jur, totul este foarte ingrijit, cu loc de promenadă, iar poziționarea pe malul Dunării îi dă un farmec aparte. Zona din jurul Parlamentului este o zonă de palate și clădiri monumentale, unele dintre ele devenite muzee.
Programul de vizită este zilnic, între orele 08.00 și, respectiv, 18.00 iar in weekend – până la ora 16.00. Biletul de intrare in clădire costă in jur de 150 lei/ persoană, poate fi achizitionat de la ghișeu sau online https://www.getyourguide.com/ro-ro/budapesta-l29/vizita-ghidata-de-parlamentul-de-la-budapesta-t441170/?ranking_uuid=8b6b169d-7bcc-4bbc-a4b8-5e8b4c208919
Podul cu lanțuri din Budapesta
Podul cu lanțuri este unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Budapesta. Acesta face legătura peste Dunăre între Pesta si Buda. Atât măiestria decoratiilor din fier forjat, cat si echilibrul compozitional al acestora fac din pod unul dintre cele mai frumoase monumente industriale ale Europei. Este un simbol al progresului și al emanciparii nationale. Podul cu lanțuri găzduiește cel mai mare festival din timpul verii. Dunărea dă un farmec aparte Budapestei și podurile fac parte din peisaj.
Funicularul din Buda
Cel mai rapid mod de a ajunge la Castelul Buda este să iei funicularul, care se află la un sens giratoriu distanță de podul cu lanțuri. Acesta este al doilea cel mai vechi funicular din lume, a fost dat în folosință în anul 1870. O călătorie durează 3 minute și costă 3000 ft (36 lei).
Castelul Buda
Muzeul Național de Artă funcționează în Castelul Buda și se împarte pe mai multe secțiuni, printre cele mai importante fiind galeria de sculpturi medievale, renascentiste și artă gotică. Castelul Buda poate fi vizitat conform orelor de deschidere ale Galeriei și Muzeului. Palatul Regal este unul dintre cele mai importante și vizitate atracții turistice din Budapesta, cunoscut și sub numele de Castelul Buda. Acesta este situat pe dealul Buda și impresionează turiștii prin mareția sa și prin stilurile arhitecturale: medieval, baroc, Art Nouveau. Curtea palatului regal poate fi vizitată gratuit. Vederea Panoramica splendidă către Dunăre și Oraș este superbă.
Galeria Națională este deschisă de marți până duminică între orele 10.00 și 18.00. Muzeul de Istorie este deschis în fiecare zi, cu excepția zilei de luni. În lunile de toamnă și iarnă, palatul se închide la 16.00, mai degrabă decât la 18:00. Noi am ales să urcăm treptele până la castel.
Bastionul pescarilor
Cu câteva sute de ani înainte, pe locul Bastionului Pescarilor, un perimetru sub forma unui pătrat era înconjurat de un zid fortificat. Locuitorii zonei au comercializat în principal peşte, iar pescarii din Buda s-au angajat, în schimb, în eventualitatea unei ameninţări militare, să păzească zi şi noapte, zidul cetăţii. De-a lungul timpului, zidurile s-au deteriorat atât de mult încât pescarii au oprit comerţul cu peşte. Astfel, construcţia din prezent, construită mult mai târziu, îşi datorează numele pescarilor.
Bastionul Pescarilor are o destinație turistică și culturală. Vizitatorii pot explora terasele sale, să se bucure de priveliștea minunată și să se plimbe pe pasarelele și scările frumos decorate. Este un loc iubit atât de turiști străini, cât și de locuitorii locali, fiind unul dintre cele mai populare puncte de atracție din Budapesta.
Bastionul Pescarilor din Budapesta este o bijuterie arhitecturală încântătoare, care impresionează prin frumusețea și priveliștea uimitoare pe care o oferă asupra orașului.
Budapesta- clădirea principală a Arhivelor Naționale Maghiare construită intre anii 1913-1923.
Biserica Matyas
Biserica a fost construită în secolul al XI-lea și este remarcabilă la exterior prin arhitectura gotică și acoperișul colorat, creat din mai multe țigle ceramice. Aceasta ascunde un interior bogat, vitralii fenomenale și alte comori decorative impresionante. Aici a avut loc nunta lui Matei Corvin de Hunedoara, regele Ungariei (1458-1490). Biserica Mátyás a fost locul de încoronare al regilor maghiari şi al cununiilor regale.
Promenada Dunării, Budapesta
Promenada Dunării se întinde de la Podul Elisabeta până la Podul cu Lanțuri. De-a lungul plimbării pe această rută, puteti admira clădirile impresionante de pe malul Dunării, iar în apropierea Parlamentului veți descoperi celebrul memorial “Pantofii de pe Faleza Dunării” – 60 de perechi de pantofi vechi, ruginiţi, făcuţi din fier şi prinşi de digul de piatră, în memoria evreilor uciși de trupele naziste.
Biserica Sf Stefan, Budapesta
Intrarea în biserică e liberă dar dacă vreti să urcati pe terasa de deasupra bisericii trebuie să plătiți un bilet de 3200 huf. Merită pentru priveliștea orașului văzut de sus. Urcarea se face cu liftul sau pe scări. Este cea mai mare biserică romano-catolica din Budapesta și a treia cea mai mare din Ungaria, după catedralele din Esztergom și Eger.
Bazilica poartă hramul Sfântului Ștefan, primul rege și patronul spiritual al Ungariei, brațul său drept aflându-se într-o raclă din bazilică. Aproximativ 8.500 de oameni pot intra în ea. A fost construită in 54 de ani între 1851-1905. Bazilica a fost inaugurată de împăratul Franz-Joseph al Austriei. Ca o paranteză, o biserică foarte frumoasă este si cea din Bari ,, Bazilica Sf Nicolae” unde este înmormântat Sf Nicolae, făcătorul de minuni! http://pasionatidecalatorii.ro/2024/02/11/bari-italia/
Castelul Vajdahunyad
Este un castel situat în Parcul Orașului (Városliget) din sectorul XIV (Zugló) al Budapestei, Ungaria. El a fost construit între 1896 și 1908 ca parte a Expoziției Milenare, prin care s-au sărbătorit 1000 de ani de la Așezarea maghiarilor în Bazinul Panonic în anul 896.
Ansamblul din Parcul Orașului este format dintr-o serie de pavilioane construite în stiluri arhitecturale diferite: romanic, gotic, renascentist și baroc. Castelul Vajdahunyad este o copie a Castelului Huniazilor!
Piața Eroilor si Bulevardul Andrassy
Piața Eroilor este una din cele mai vizitate din Budapesta, aflându-se în fața Parcului Central la capătul Bulevardului Andrassy, una dintre cele mai importante străzi din Budapesta care face parte și din patrimoniul UNESCO. Piața Eroilor a fost construită în memoria eroilor din istoria Ungariei. Piața este dominată de impozantul Monument al Mileniului (Monumentul Milenar) străjuit în părţile laterale de două arcade semicirculare. Întreaga structură este decorată cu lucrări sculpturale alegorice care redau lupta diverselor figuri istorice ale Ungariei. Unele dintre cele mai impresionante sculpturi se referă la statuia Arhanghelului Gabriel şi la cele şapte statui de la baza monumentului. Acestea din urmă reprezintă cei şapte lideri tribali maghiari care au adus poporul maghiar în Europa Centrală.
Strada Andrassy este una dintre principalele străzi comerciale din Budapesta, cu o mulțime de cafenele, restaurante, teatre, ambasade și buticuri de lux. Printre cele mai importante clădiri se numără Opera de Stat, fosta Școală de Balet (în reconstrucție de mai mulți ani), Arhiva și Muzeul Memorial Zoltán Kodály și Universitatea Maghiară de Arte Frumoase.