Ankara capitala Turciei!

Spread the love

Întrebarea care mi-a venit în minte cu ani în urmă când am învățat la Geografie care sunt capitalele țărilor, a fost de ce Ankara este capitala Turciei și nu Istanbul sau vechiul Constantinopol, unul din orașele emblemă ale Antichitații. Cel mai potrivit ar fi fost ca acest vechi și frumos oraș să rămână inima țării. Răspunsul l-am găsit pe parcurs și doresc să -l împărtășesc cu voi. În anul 1923 Ankara devine capitala Turciei după dizolvarea Imperiului Otoman. În aceeași perioadă Turcia devine Republica sub conducerea lui Mustafa Kemal Ataturk, primul președinte al Turciei moderne. Capitala a fost mutată la Ankara din motive strategice. În caz de mare război Istanbulul din cauza poziției avantajoase fiind pe două continente, având port la Bosfor risca să fie cotropit și distrus. Atatürk nu a riscat să rămână fără capitală, inima țării. Fiind un foarte bun strateg, Ataturk a ales acest oraș datorită poziției sale centrale. Astfel capitala nu putea fi atacată de pe apă (spre deosebire de capitala imperiului, Istanbul) iar o eventuală invazie terestră reprezenta o campanie istovitoare și putea fi zădărnicită cu ușurință.

Câteva informații despre Ankara

Este al doilea oraș ca mărime după Istanbul, un principal centru comercial și industrial. Înainte să devină capitală era recunoscută pentru lâna caprelor sale (lână de Angora, Angora se numea orașul înainte de a fi redenumit Ankara ). Dispune de câteva universități, Biblioteca Națională, Muzeul Arheologic, Muzeul Etnografic și Muzeul Civilizațiilor Anatoliene. Clădirile sunt impresionant de mari cu arhitectură modernă, infrastructura este foarte bună, șosele impecabile fără denivelări și petice, curățenie peste tot. Mai jos am încărcat câteva poze cu clădiri surprinse din autobuz. In prezent Ankara este o metropola aflata in continua expansiune.

De când datează Ankara

Ankara este un oraș foarte vechi fondat înainte de Hristos , cu diverse situri arheologice hitite, frigiene, elenistice, romane, bizantine și otomane.Există exemple bine conservate de arhitectură romană și otomană în tot orașul, cele mai remarcabile fiind Templul lui Augustus și coloana lui Iulian.

Templul lui Augustus
Coloana lui Iulian

Mustafa Kemal Atatürk

Nu putem vorbi despre capitala Turciei fără să -l prezentăm pe tatăl Turciei de azi, cel care este preamărit laolaltă de adulți și de copiii, care și -a câștigat pe vecie un loc în inimile turcilor. Imaginea lui dăinuie peste generații este foarte popularizat iar turcii vorbesc despre el cu dragoste ca despre o rudă de suflet apropiată pe care au pierdut-o. Fără să exagerez chiar așa este perceput acest fost conducător al Turciei, am întrebat câteva persoane din zone diferite și toate vorbeau cu însuflețire și bucurie despre el. Sunt recunoscători pentru reformele date și care au îmbunătățit Turcia.

Un bărbat prezentabil cu tenul deschis și ochii albaștrii

Acest întemeietor, părinte al Turciei moderne a fost un conducător ce a scris o istorie pozitivă ducând țara spre dezvoltare, schimbare și modernizare. Am rămas foarte impresionați de informațiile descoperite despre omul Ataturk. Mustafa era un președinte al poporului, se întâlnea cu mulțimile ascultându-le problemele, a introdus alfabetul latin aducând profesori din America. Oamenii aveau la dispoziție câteva luni pentru a învăța alfabetul latin, când venea evaluatorul și descoperea turci care nu știau alfabetul, aceștia erau obligați să presteze muncă în folosul comunității și închisoare până învățau. Cu toate că par sancțiuni dictatoriale, acesta a impus multe reforme cu caracter democratic.

La divan cu oamenii simpli
Tablou ce-l prezintă pe Kemal în mijlocul mulțimii

Reforme

  • Califatul a fost abolit, școlile religioase au fost desființate, legea musulmană a fost înlocuită cu codul civil elvețian , penal italian și codul comercial german.
  • Egalitatea femeilor a fost încurajată după căsătoria lui Mustafa Kemal cu o femeie educată în Vest. În 1934 prin lege femeilor li s-a dat voie să voteze și să dețină locuri în parlament.
  • Cea mai revoluționară reformă a fost înlocuirea alfabetului arab, cu care limba turcă fusese scrisă de secole, cu alfabetul latin , în 1928.
  • În 1934 o lege i-a forțat pe turci să-și adopte nume de familie în stil vestic. Adunarea i-a dat lui Kemal titlul de „Atatürk”, însemnând „tatăl turcilor”.
  • La 9 februarie 1934 a fost creată, printre alții, la inițiativa lui Atatürk, Înțelegerea Balcanică de către Grecia, Iugoslavia , România și Turcia. Acest tratat, avea un caracter defensiv, în cazul izbucnirii unui război, țările aliate își puteau apăra granițele. Un aspect foarte important și interesant în același este că în aceeași perioadă și în aceeași ordine de idei, între Republica Turcia și România s-a semnat un Tratat de Prietenie Veșnică, acest tratat fiind și în prezent în vigoare.
  • Introducerea codurilor vestimentare din Vest care a introdus portul hainelor moderne și a modei din vest, în locul vălurilor și al turbanelor, considerând veșmintele tradiționale ca pe niște simboluri ale unei societăți degenerate și învechite.

Dintre marii conducatori ai istoriei, putini au facut atat de multe intr-un timp atat de scurt, a transformat viata unei natiuni intr-un mod decisiv si a oferit inspiratie atat de profunda intregii lumi.

In calitate de presedinte timp de 15 ani, pana la moartea sa in 1938, Mustafa Kemal Atatürk a introdus rapid multiple reforme radicale – in sferele politice, sociale, juridice, economice si culturale – practic fara egal in orice alta tara.

Realizarile lui Atatürk in Turcia au fost monumentale. Lumea il onoreaza ca fiind un pacificator ce a confirmat principiile umanismului si viziunea unui popor unit.

Cele mai importante obiective turistice vizitate

Mausoleul din Ankara

Cand spui Anitkabir spui mausoleul Ataturk din Ankara.Dupa vizita la acest mausoleu mi-am dat seama de marea dragoste, cultul si recunostinta pe care poporul turc o cultiva inca din fasa viitorilor cetățeni. Mai peste tot in Turcia tabloul marelui conducator se afla la loc de cinste, deasemeni inca de mici copii sunt invatati sa aibe respect fata de parintele Turciei moderne.

Tabloul lui Mustafa Kemal într -un restaurant
Pictură ce are în fundal tabloul conducătorului

Muzeul Mausoleului din Ankara

În muzeu erau expuse tablouri reprezentând diverse scene din războaiele purtate de turci. De asemenea hainele elegante ale președintelui Kemal. Purta palton, cămașă, vestă, pantofi toate erau expuse în muzeu. Mormântul lui se află în interiorul mausoleumului. După vizita la acest mausoleu, poți înțelege mai bine istoria regiunii văzută prin ochii Turciei de astăzi și însemnătatea lui Mustafa Kemal Ataturk în întemeierea statului modern.

Mormântul lui Atatürk
Scene din bătăliile duse de turci
Holul muzeului

În exterior mausoleul este grandios. Pe langa functia de monument, mareata constructie are si o functie protocolara; fiecare oficial strain care viziteaza capitala Turciei vine la acest mausoleu, depune o coroana de flori si semneaza in cartea de onoare. Presedintele Turciei vine aici si celebreaza in fiecare an ziua nationala a tarii sale. În exterior la intrarea în perimetrul clădirii stă de pază nemișcat în permanență un soldat turc.

Soldatul turc
Mausoleul ridicat în cinstea lui Mustafa Kemal Atatürk

Centrul vechi al orașului

Ulus : orasul vechi, partea istorica din Ankara, este si cea mai interesanta. Așezată pe doua dealuri, s-au pastrat foarte bine stradutele inguste si intortocheate, casele vechi, pravaliile, pietele. Dar adevaratul centru de atractie este Kale, fortareata ce a aparat pret de secole orasul. In apropierea ruinelor templului se gasesc mormantul si moscheea lui Haci Bayram, unde veti gasi aproape intotdeauna credinciosi veniti din intreaga tara, in acest loc sacru pentru Turcia. Castel vechi este construit pe un deal stâncos, oferind priveliști panoramice ale orașului în toate direcțiile. Panorama din vârful dealului este splendidă, noi am fotografiat seara iar orașul luminat părea rupt din altă lume.

Casele au o arhitectură deosebit de frumoasă, astfel de locuințe am observat și în Ohrid Macedonia, loc în care și -au pus amprenta turcii.

Fântâna din centrul orașului

Deși nu se află în topul preferințelor pentru destinațiile turistice din Turcia, Ankara este un oraș surprinzător, în care poți admira o mulțime de monumente și atracții turistice foarte interesante. Orașul îmbină perfect partea sa istorică cu cea modernă, plină de clădiri de birouri și alte construcții noi. Contrastele din Ankara se vor observa la tot pasul, între tradițional-modern, sărăcie-bogăție, nou-vechi.

Aici regăsești Europa, Asia, biserici, dar mai ales moschei, arhitectură modernă, bazaruri, mall-uri și tot felul de comercianți la colțuri de stradă. Este un amalgam, un oraș atât de agitat ziua pe cât este de liniștit noaptea.

Indiferent de momentul zilei sau locul în care te afli, sigur vei vedea steagul Turciei fluturând. Drapelul roșu este prezent oriunde te-ai afla în Ankara, și nu numai căci turcii știu cum să se mândrească cu el. A fost o experiență minunată să vizităm Ankara, cazarea a fost una foarte bună la hotel Tourist, aproape de centrul orașului.http://www.turisthotel.com.tr/TR%2c6/konaklama.html

Experiența în Ankara a fost una minunată, singurul inconvenient fiind timpul puțin petrecut doar o zi și -o noapte.

pasionat

Suntem doi tineri căsătoriți pasionați de călătorii, iubim să călătorim și să cunoaștem locuri noi, tradiții și oameni din toate colțurile lumii. Am creat acest site din dorința de a împărtăși din experiențele noastre minunate și pentru a vă inspira în alegerea destinațiilor de vacanță.

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *