Având programat concediul pentru luna decembrie în Algarve , Portugalia, ne-am gândit că este ocazia perfectă pentru a vedea și Lisabona. Fiind o distanță de 280 km de Almancil, Algarve acolo unde aveam punctul principal de staționare pentru cinci zile, am cumpărat bilete de autobuz până în Lisabona. Infrastructura în Portugalia este foarte dezvoltată, au mijloace de transport ultramoderne dotate cu TV, încălzire în pardoseala, scaune din piele, o curățenie exemplară, bineînțeles și oamenii sunt mult mai civilizați, nu mazgalesc scaunele, nu distrug tapițeria, nu lasă mizerie pe unde trec. Călătoria a durat 3 ore, a fost foarte confortabil, biletele sunt scumpe 20 euro un drum de persoană, 80 euro pentru amândoi dus întors dar merită efortul financiar fiindcă Lisabona este într -adevăr una dintre cele mai frumoase capitale europene.
Lisabona este probabil cea mai însorită capitală europeană , acolo unde zâmbetele și buna dispoziție pot fi puse pe seama strălucirii soarelui. Este plasată pe coasta de vest a țării la Oceanul Atlantic, unde râul Tejo se varsă în ocean. Epoca descoperirilor a făcut din Lisabona principalul punct de pornire al expedițiilor portugheze. Exploratorii navigau pornind din acest oraș către intreaga lume descoperind noi teritorii, în America de Sud, Africa, găsind chiar o nouă rută către India. Aceasta a făcut din Portugalia una dintre națiunile cele mai puternice din Europa în vreme ce Lisabona era cel mai prosper centru comercial al continentului.
Istoria neagră a Lisabonei
Din păcate această epocă de înflorire s-a întrerupt abrupt în 1755 în 1 noiembrie când locuitorii sărbătoreau ziua tuturor sfinților, un cutremur devastator ce ar fi avut intre 8,5 și 9 grade pe scara Richter ce a îngrozit întreaga Europă, făcând intre 50 și 100.000 de victime, a distrus jumătate din clădirile orașului. Putini dintre noi știm despre acestă perioadă neagră care s-a abătut asupra fermecătorului oraș. În aceeași zi în care a avut loc cutremurul , acesta a fost urmat de un tsunami catastrofal ce a măturat tot ce i-a stat în cale, ucigând mii de oameni ce au supraviețuit cutremurului. Parcă nu ar fi fost suficient acest dezastru, din cauza lumânărilor aprinse și a torțelor care luminau orașul , au luat foc clădirile producându-se un incendiu devastator ce a durat 5 zile.
La mijlocul secolului al XVIII, Lisabona era al cincilea oraș al Europei, avea un port aglomerat, o populație bogată și colonii pe trei continente însă istoria Lisabonei s-a schimbat de pe o zi pe alta din cauza cutremurului, tsunamiului și a incendiului, efectele fiind devastatoare nu doar pentru oraș ci pentru întregul imperiu. Lisabona a fost distrusă aproape în întregime s-a transformat într-o ruină, nemaiajungând la gloria de altădată. Au fost distruse monumente , palate, biblioteci, opere de artă , arhivele regale unde se găseau informații detaliate despre explorările lui Vasco da Gama, și a altor exploratori portughezi de renume. Marchizul de Pombal despre care multi spun ca a gestionat foarte bine criza, a trimis echipe de pompieri pentru stingerea incendiilor , a luat masuri stricte împotriva criminalității și a ordonat reconstrucția orașului iar noile clădiri, aveau sa fie printre primele edificii protejate seismic din Europa. Odată cu această dramă au încetat și arderile pe rug din perioada inchizitiei. O recomandare dacă vă place istoria http://www.elefant.ro/comanda , eu de la cărți motivaționale, psihologice am trecut pe cele istorice .
Am insistat puțin pe istoria Lisabonei deoarece este extrem de interesant sa știm câte ceva din trecutul , evoluția orașului nu sa privim superficial la ceea ce are el în prezent de oferit ci să-i cunoaștem dramele, la fel cum am cunoaște o persoană, descoperind ceea ce a fost înainte de a deveni cum este.
Prima imagine cu orașul
Din autocar am observat o panoramă splendidă a orașului ce avea sa ne confirme certitudinea vizitării unui oraș grandios.
De la autogara ne-am îndreptat spre metrou întrebând unde suntem și cum putem ajunge în centru orașului unde aveam și cazarea. Sunt centre de informații, oameni binevoitori la fiecare pas și nu în ultimul rând GPS -ul de pe google map , toate acestea ajutându-ne sa ajungem la obiectivele vizate. Cazarea am avut-o prin intermediul https://www.booking.com/s/27_8/roscaa73 , la Residencial Mocambique , la 20 minute de mers pe jos până în centru sau două stații de metrou .
Lisabon Card
Foarte important este Lisbon Card , care vă scutește de multe taxe, ajutându-vă să vizitați obiectivele importante fără a scoate mulți bani din buzunar, poate fi cumpărat de la orice oficiu de turism din Lisabona , sunt trei tipuri de card, alegi în funcție de numărul de ore pe care le petreci în oraș.
24 ore – 19 euro de persoană
48 ore – 32 euro
72 ore – 40 euro
Noi am ales unul de 24 de ore am avut dreptul la călătorii nelimitate cu toate mijloacelele de transport ( metrou, trenuri, autobuze, tramvaiul 28, funiculare ), gratis o sumedenie de muzee, turnul Belem care fără card costa 6 euro de persoană, Mănăstirea Jeronimos 10 euro fără card. Am economisit multi bani în cele 24 ore .
Obiective turistice
Dacă stați doar 3 zile, așa cum am stat noi trebuie să aveți un plan binefacut , să triați drastic din obiective deoarece sunt foarte multe și nu veți avea timp de toate.
Alfama
Este cel mai vechi cartier din Lisabona datorită faptului că a rămas intact în urma catastrofei naturale. Marele cutremur din anul 1755 nu a distrus Alfama, acesta rămânând un labirint pitoresc de străzi înguste, piețe mici, biserici. S-au construit restaurante în care Fado muzica melancolica tipic portugheză poate fi ascultată . Peisajul este splendid din vârful dealului se observă acoperișurile roșii ale clădirilor plus apa cristalină din larg . Clădirile sunt decorate cu ceramică de culoare alb bleumarin . Are nenumărate puncte de belvedere , unul dintre cele mai renumite fiind Miradouro Da Porta do Sol!
Printre bisericile din Alfama se numără catedrala din Lisabona cea mai veche din Lisabona cu alură medievală, construcția a fost ctitorita de primul rege al Portugaliei Afonso Henrique pe situl unei foste moschee. Aici se află și mormântul regelui.
Bairro Alto
Este un cartier în care petrecerilenocturne și artiștii stradali fac deliciul zonei, descoperim viață , energie , distracție. Străzile sunt în pantă, multe magazine , case, clădiri foarte înalte, cele mai înalte văzute vreodată. Este cartierul funicularelor care sunt folosite și astăzi de către localnici ca sa ajungă dintr -un capăt în celălalt al străzilor abrupte . Sunt foarte iubite de către turiști care aleg să circule pentru a vedea străduțele înguste. Străduțele acelea înguste odată ce se lasă seara se însuflețesc, cartierul nu doarme niciodată. Fiind iarna în perioada sărbătorilor, am găsit acest cartier foarte frumos decorat .

Baxia Chiado
Este numele purtat de un mini cartier axat în mod tradițional pe comerț. Spațiul comercial este vizitat atât de către localnici cât și de turiști în scopul de a cumpăra cărți, suveniruri și ceramică. In Lisabona Rua Augusta este cea mai renumită , un bulevard pietonal plin de localuri și magazine . În capătul lui se află Arcul de Triumf și odată trecut de el intrăm în Praca do Comercio, unul dintre obiectivele importante ale orașului.

Piazza do Comercio
Este o piață mare , Arcul de Triumf este situat pe latura de nord a pieței, se numește Arco da Rua Augusta, și este decorat cu trei statui alegorice reprezentând Gloria, Ingeniozitatea și Valoarea și sculpturi ale unor personalități care au marcat istoria Portugaliei: marchizul de Pombal cel care era prim-ministrul țării în anul devastatorului cutremur, și care este inițiatorul reconstrucției Lisabonei, Vasco da Gamma -exploratorul portughez care a descoperit noua rută spre India și a adus inestimabile bogății țării , Nuno Alvarez Pereira – generalul care a avut un rol decisiv în câștigarea independenței Portugaliei.

Piazza Rossio sau piața Don Pedro denumită așa după regele Portugaliei Pedro al IV lea și împăratul Braziliei , este una dintre cele mai frecventate piețe din Lisabona. Statuia Don Pedro este situată în mijlocul pieței înaltă de 27 m, de asemenea în piață mai sunt și două fântâni construite în stil baroc .
Turnul Belem din Lisabona
A fost construit în anul 1515 ca fortăreață sau turn de supraveghere pentru intrarea în portul Lisabonei. A fost și locul de plecare în multe expediții.
Cartierul Belem este departe de centrul orașului , are cele mai multe monumente istorice și muzee și este locul în care găsești tot ce vrei despre Marile Descoperiri Geografice.
Mănăstirea Jeronimos
Cel mai frumos monument construit în Epoca Marilor Descoperiri în cinstea lui Vasco da Gama. Acesta este înmormântat în interiorul mănăstirii, intrarea în biserică este gratuită dar pentru partea cea mai frumoasă a mănăstirii se plătește bilet 10 euro. Mănăstirea are o arhitectură gotică spectaculoasă cum rar am văzut .
Monumentul Descoperirilor în formăde vapor gata de plecare, redă sculpturi în marmură ale unor personalități importante care au contribuit la Marile Descoperiri Geografice precum: Vasco da Gama, Magellan, călugări , cartografi, regele Manuel I .
Cea mai populară prăjitură din Lisabona
Pastels de natas este o prăjitură faimoasă în Portugalia, o tartă cu gălbenuș, vanilie și deasupra o crustă crocantă, a cărei rețetă provine de la călugării mănăstirii Jeronimos. Cofetăria unde se produc tarte după vechea rețetă este chiar lângă mănăstire, în Belem Antiga Cofeitaria de Belem . Este gustoasă și costă 1 euro, noi am cumpărat frecvent de la o cofetărie din Piața Rossio și au fost delicioase. La celebra cofetărie veche nu am avut timp sa stăm, la rând fiind foarte multe persoane.
Tramvaiul 28 și funicularele în Lisabona
Simbolul orașului Lisabona este tramvaiul galben vintage . Un mijloc de transport autentic, foarte folosit atât de turiști cât și de localnici . Vagoanele din lemn sunt unice iar străduțele înguste și în pantă dau farmec călătoriei. Cine a vizitat Lisabona fără sa facă măcar o călătorie cu tramvaiul pe străduțele întortocheate, cartierele vechi cu castele, biserici și nu a auzit scrașnetul șinelor și puterea frânelor pe pantele abrupte nu știe ce a pierdut . Tramvaiul cu nr 28 este atât de celebru , încât mașinile și oamenii se feresc bucuroși din calea lui , îi salută pe cei din interior și îl fotografiază . Nu cred ca este persoană care să fi ajuns în Lisabona și sa nu se fi fotografiat cu tramvaiul. Noi am profitat de Lisbon Card și ne-am plimbat atât ziua cât și noaptea cu tramvaiul 28.
Liftul Santa Justa este un elevator construit din oțel de către un ucenic al lui Gustavo Eiffel , arhitectul turnului Eiffel din Paris . Scopul inițial a fost acela de a-i urca pe localnici pe dealul Carmo pentru a le ușura traseul . În prezent folosește atât localnicilor cât și turiștilor, cozile sunt interminabile , am așteptat 45 minute până să ajungem în lift dar a meritat efortul . Am făcut câteva poze cu întreaga panoramă de sus.
După ce am văzut Sevillia am spus ca nu are cum sa ne impresioneze mai mult Lisabona , ajungând în Lisabona ne-am dat seama ca ne înșelasem, Lisabona este un oraș grandios, cu foarte multe obiective turistice , cu o infrastructură bine pusă la punct și cu o vibrație aparte. Dorim să ne reîntoarcem nu contează când dar cu siguranță o vom face fiindcă am văzut și am simțit prea puțin din ceea ce are el sa ne ofere. Iubim sa călătorim, iubim Portugalia.
Am fost si noi de revelion. Este un oras foarte frumos. La panorama unde duce Liftul Santa Justa se poate merge prin spate, se ocoleste un pic dar astfel nu mai trebuie stat la coada.
Prea puțin am văzut, ne mai dorim încă odată sa mergem cu ajutorul lui Dumnezeu!